Чому закарпатці масово розлучаються

За даними соціологів, практично кожна третя закарпатська родина розпадається не через матеріальні проблеми, не через зради, а через втручання батьків.

  • Більше цікавих новин читайте у газеті «Неділя Закарпатські новини»! Купуйте газету у кіосках Закарпаття!

На жаль, так уже в нашому краї заведено, що батьки (особливо матері) люблять повчати своїх уже дорослих дітей і давати їм поради, як будувати стосунки. Потім психологічно розбиті жінки побиваються з горя, впадають у депресії і йдуть до психологів, але матерів, які, не маючи власного позитивного досвіду, нібито бажають синам та донькам щастя, найбільше цікавить їхня власна думка, а не щастя молодої родини.

«Якщо наше суспільство порівнювати з Європою, у нас батьки справді часто наступають на кордони дітей, – каже психолог Яна РЕГА. – Чомусь у нас так прийнято. Але вже потроху бачу по своїй роботі, що в нас кордони люди починають відчувати більше. У таких ситуаціях потрібно знаходити в собі сили, виробляти навики, як говорити «ні». Іноді люди навіть не розуміють, у чому справа, просто відчувають дискомфорт, панічні атаки вже дають про себе знати, бо щось відбувається не так. Тому треба навчитися відчувати свої потреби, знати, як нам комфортно, як некомфортно, що ми хочемо – і відстоювати свої кордони. Не треба боятися бути нехорошою, незручною для когось, бути поганою теж нормально. Може стати страшно, бо це – вихід із зони комфорту. Але коли ми долаємо страх, тоді з’являється перед нами світло й ситуація починає налагоджуватися».

На другому місці причиною розлучень є алкоголізм і насилля в родинах. Справді, у Єдиному державному реєстрі судових рішень можна знайти цілу купу справ про п’яні розбірки в родинах, коли чоловіки б’ють дружин до непритомності, ламають їм носи, ребра, руки, ноги, душать, катують і навіть жорстоко вбивають. Це все робиться майже стовідсотково у стані сп’яніння.  Тож і не дивно, що жінки не витримують, певна, хоч і невелика частина з них, вирішує розлучитись. Але насправді навіть коли жінку з побоями госпіталізують, коли до справи долучаються правоохоронці, на суді майже 80 відсотків жертв виправдовують своїх катів і просять їх не карати. Часом у конфліктах, звісно ж, винні й самі закарпатські жони, бо так пиляти, як вони, вміє тільки хіба що бензопила…  але про це – іншим разом.

На третьому місці – зради. Цікаво, що серед родин заробітчан вони є найбільш поширеними. Видно, життя у Європі робить наших чоловіків більш розв’язаними і вдома. Тож вони охочіше впадають за молодицями і забувають про наявність у них дружин та дітей.

Жінки, у свою чергу, теж не пасуть задніх. Частина з них, поки чоловіки в поті чола трудяться за кордоном, вдома крутять романи  і нерідко закохуються у своїх коханців… тож колишні благовірні стають їм уже непотрібними.

Матеріальні проблеми, про які так люблять говорити самі ж закарпатці, що нібито родини руйнують саме вони, у списку соціологів аж на восьмому місці. Як правило, люди призвичаюються до злиднів і вміють обходитись із тим, що мають. Навіть привчають до цього дітей. Тож через гроші, точніше через їхню відсутність розлучень взагалі мізер.

Повний текст читайте тільки у газеті «Неділя Закарпатські новини».

Купуйте свіжий номер газети «Неділя Закарпатські новини» у кіосках або передплачуйте на своїй пошті!

У продажу із 22 серпня.

zakarpatpost.net