Закарпатські павуки бачать все! Розкрито секрет гострого зору

Учені виявили, що у павуків-стрибунів зір у молодих і дорослих особин практично ідентичний. І все б нічого, та тільки юні павуки майже у 100 разів менші за своїх дорослих родичів! – пише Укрінформ.

  • Більше цікавих новин читайте у газеті «Неділя Закарпатські новини»! Купуйте газету у кіосках Закарпаття!

У новонароджених павуків, як і в дорослих, 4 пари очей й однакова кількість фоторецепторів. Різниця, однак, полягає зовсім не у кількості, а в розмірі: оскільки молоді особини набагато менші за дорослих, то і рецептори у них менші, та ще й «упаковані» куди більш щільно. Це допомагає пояснити, чому зовсім маленькі стрибаючі павуки (Phidippus audax) можуть вистежувати і ловити здобич так само ефективно, як і більш зрілі представники виду.

Команда дослідників вирішила цю головоломку, створивши спеціальний мікроофтальмоскоп, що мало чим відрізняється від інструменту, використовуваного очними лікарями, щоб вивчити зір стрибаючих павуків.

Знадобилися роки, щоб здійснити це, але у результаті вчені отримали безпрецедентний погляд на те, як усі вісім очей павука розвивалися з народження.

Було виявлено, що у павуків в очах ті ж 8 тисяч фоторецепторів, що і в дорослих, але меншого розміру. Багато з клітинок також мають форму циліндрів, щоб можна було «втиснути» якомога більшу їх кількість в око і при цьому зберегти здатність розрізняти об’єкти на відстані.

Біолог Джон Томас Готі з Університету Піттсбурга каже, що людським дітям потрібно 3-5 років, щоб їхні очі досягли гостроти очей дорослих. А ось молоді особини бачать так само добре, як їх батьки, тільки но вилупившись з гнізда. Крім того, добре помітно, що з народження очі павуків набагато більше інших органів, якщо порівнювати пропорції – все тому, що вони не надто інтенсивно ростуть і з віком, коли головний відділ збільшується, стають павуку «в самий раз».

Однак відмінність все ж існує: наприклад, молоді павуки бачать у темряві гірше за дорослих, тому що в їх очі потрапляє менше світла. Тому вони трохи незграбніші в рухах, хоч і можуть самі добувати собі їжу.

zakarpatpost.net