Новації у школах і перевірка ліків: які зміни чекають на закарпатців у вересні

Найбільше змін із вересня настане у житті українських шкіл. А ще зможемо перевіряти якість ліків та їздити безпечніше дорогами.

  • Більше цікавих новин читайте у газеті «Неділя Закарпатські новини»! Купуйте газету у кіосках Закарпаття!

У шкільному житті учнів, батьків і вчителів буде ціла низка новацій, пише 24 канал.

Для учнів:

• знову необов’язкова шкільна форма. Зеленський підписав про це наказ;

• без обов’язкових щеплень на заняття не пустять. Без щеплень можна навчатися індивідуально або дистанційно. Лише у Києві будуть пускати таких дітей;

• старшокласники вивчатимуть фінансову грамотність.

Для вчителів:

• не можна буде оголошувати “погані” оцінки публічно – лише особисто учневі;

• можна буде розробляти індивідуальний план навчання учням, які багато хворіють.

Для адміністрації:

• окремі предмети зможуть викладати не лише вчителі, а й організації, волонтери тощо;

• під заборону потрапляє “дошка пошани”.

Для батьків:

• стануть доступними всі види віддаленої освіти – домашня, екстернат і педагогічний патронаж. Для цього батькам треба звернутися з відповідною заявою до школи. Оцінку вивченого матеріалу при цьому даватимуть у школі.

Підвищення зарплат для окремих педагогів. З 1 вересня на 10% більшу зарплату отримають педагоги дошкільних закладів, а також – позашкільної та профтехосвіти. Рішення прийняв Кабмін.

Нові ДБН для доріг. З 1 вересня використовуватимуть шумові смуги на найбільших українських трасах – дорогах вищої категорії – І-ІІ категорії. Їх будуватимуть на дорожніх узбіччях і ділянках дороги з підвищеною небезпекою. Під час наїзду автомобіля на них водій та інші пасажири відчувають сильну шумову та вібраційну дію. Це має допомогти інтуїтивно скинути швидкість і підсилити увагу.

Перевірка оригінальності ліків. З 1 вересня на упаковках препаратів з’являтиметься спеціальне маркування – 2D код на упаковці. Просканувавши його за допомогою смартфону, можна дізнатись оригінальність препарату.

Такий проект пілотний. Лиш деякі українські фармкомпанії вже закупили обладнання, щоб мати змогу наносити на ліки цей код. Більшість ліків закордонного виробництва його вже мають.

Необхідний для сканування мобільний додаток розробляє Міністерство економічного розвитку і торгівлі України. Стане доступним наприкінці року.

zakarpatpost.net