АНОНС. Для чого купають дівчат у ягодах сатани

У Болгарії гілками цієї рослини прикрашали хату на щастя, у Китаї чаєм з плодів лікували туберкульоз, а в Київській Русі у відварі з пагонів купали дівчат, щоб були гарними.

Обкладинка газети «ПОРАДИ»

На Закарпатті дозріває кизил. В Ужгороді його можна побачити  на набережній Незалежності, біля обласної поліції та в інших місцях.

Про користь цієї рослини говорити можна довго. Ще наші бабусі збирали плоди і заготовляли їх на зиму. Вони добре знали про корисні властивості рослин і не вживали ліків.

Ще до початку нашої ери греки у Криму вирощували кизил і пили кизиловий сік та кизилове вино.

На Кавказі досі з кизилу готують лаваш, який є добрим протицинготним і дієтичним засобом. У нас же з нього роблять соки, сиропи, екстракти, вина (які відзначаються своєрідним смаком і ароматом), наливки, настойки, варення, джем, мармелад, начинку для цукерок, зефір, пастилу.

Плоди кизилу мають приємний кисло-солодкий смак. Вони містять дуже багато вітамінів та корисних мікроелементів.

Завдяки твердості з деревини  кизилу виготовляли стріли у Римі та Стародавній Греції. Навіть Одіссей, за легендою, був озброєний такими стрілами. Крім того, коліщата старовинного годинника, який зберігається у Нюрнберзькому музеї, виготовлені також із кизилу. Ще ця деревина чудово підходить для виготовлення деталей до музичних інструментів.

Про походження кизилу існує багато легенд. Ось одна з них.

Коли у Едемському саду дерева вкрилися плодами, Сатана пройнявся заздрістю і вирішив зробити дещо подібне. Він створив дерево, яке мало цвісти найпершим з усіх і плодоносити найдовше. Тож схопив гілку, встромив її в землю, присипав жовтими квітами, пострибав поруч та зайнявся іншими справами.

Весною гілка дійсно зацвіла. Потім промайнули літо, осінь, уже й зима настала. А плоди все ще висіли. Але не розраховував Сатана, що на смак вони будуть такими терпко-кислими, такими, що зводило в роті, коли він  їх куштував. Ось так колись і з’явився народний синонім кизилу – ягода диявола.

Від злості плюнув злий дух на той кизил і вирішив ним більше не займатися. А невдовзі ягоди достигли. Люди почали збирати їх і лікуватися ними, сміялися з Сатани, який сам себе обдурив.

Чим же унікальна ця рослина? Що і як нею лікувати?

Про це та багато-багато іншого читайте у свіжому номері газети «ПОРАДИ».

Купуйте свіжий номер газети «ПОРАДИ» у кіосках або передплачуйте на своїй пошті!

У продажу із 30 серпня.

zakarpatpost.net