На Закарпатті вдруге зацвіла драконяча квітка, яка містить еліксир безсмертя

В Ужгороді квітне солодка ліана, яка живе 150 років, яку ще називають  квіткою з пащі дракона.

  • Більше цікавих новин читайте у газеті «Неділя Закарпатські новини»! Купуйте газету у кіосках Закарпаття!

Ці рослини японці вважають найкрасивішими у світі, хоча їхньою батьківщиною є Китай.

Квітки гліцинії, мають тонкий солодкуватий аромат, можуть мати різне забарвлення: білі, блакитні, фіолетові, фіолетово-сині, лілові, рожеві або пурпурні.

Хто хоч раз бачив квітучу гліцинію, не забуде цю красу ніколи. Добре, що на Закарпатті цих дивовижних рослин дуже багато.

Існує декілька легенд про походження цієї прекрасної ліани. Ось кілька з них.

За давньою японською оповідкою, богиня, що змушує цвісти дерева, солов’їв солодко співати, а людині може подарувати еліксир життя, літає поміж хмарами із гілкою цієї унікальної рослини. Саме в бутонах гліцинії і міститься диво-напій безсмертя.

Інша японська легенда розповідає про дівчину надзвичайної краси з волоссям синяво-чорного кольору, неземній красі якої заздрили навіть богині. І не змогли вони пробачити дівчині такої вроди, тож послали Дракона, аби він знищив її. Дракон справно виконав розпорядження, але після цього заснув біля скелі і почав дерев’яніти, перетворюючись в прекрасну неземну ліану, підійматися на скелю. Він намагався все навколо спалити полум’ям зі своєї пащі, але звідти, як спогад про чудові коси дівчини, з’являлися лише сині і фіолетові квіти. Так на світ з’явилася гліцинія.

Але незважаючи на красу квітки, її кора та насіння отруйні. Тому, висаджуючи її в себе вдома. Про це варто пам’ятати і бажано обгородити стовбур, аби вберегти дітей та тварин, які можуть почати його гризти.

Але з іншого боку отрута є ліками. Науковці довели, що фітонциди гліцинії є потужним антибіотиком і пригнічують розвиток туберкульозної палички. Вони настільки сильні, що поблизу пошкодженої гілки гинуть комахи. Таким чином ліана захищає і себе, і господарів від шкідників та комарів.

zakarpatpost.net