Ужгородські мільйонери, дороги та податки

Головна податківиця Марія Бадида розповіла цікаві деталі про фінансове здоров’я Ужгорода

  • Більше цікавих новин читайте у газеті «Неділя Закарпатські новини»! Купуйте газету у кіосках Закарпаття!

Чи відомо вам, на скільки в цьому році поповнився міський бюджет? А скільки в Ужгороді мільйонерів, чи скільки років наймолодшому з них?  Або який податок найбільше не люблять наші земляки?

А ми знайшли людину, яка про все це знає. Сьогодні у гостях газети «Неділя Закарпатські новини» начальниця управління в Ужгороді ГУДФС у Закарпатській області Марія БАДИДА. Під час наших «Недільних бесід» ми говорили з нею про бізнес, новації та гроші.

Стало відомо, де найбільше порушують податкове законодавство закарпатські чиновники

Зараз активно ведеться кампанія про податкову прозорість, чиновники навіть звітують про майно. А чи багато виявляєте порушень?

Кожен чиновник, перед тим, як іти на державну службу, має подати електронну  декларацію. Вона є публічною і кожен має можливість із нею ознайомитись.  Це – закономірне явище і тому всі без винятку звітують. Безумовно, є такі випадки, коли встановлюється розбіжність, багато випадків несвоєчасного подання в деклараціях інформації про придбання цінних речей, нерухомості, бо якщо після покупки чи отримання такого подарунку державний службовець це не зробив протягом 10 днів, це вже є порушенням. Тож саме такого найбільше.  Спочатку, коли тільки ввели електронне декларування, було дуже багато нарікань, але тепер усі звикли. Звісно, не всім хочеться показувати свої статки, адже можуть виникнути питання, звідки такі доходи, та діватись нікуди. Я вважаю, що це правильно і контроль і надалі потрібно здійснювати.

В Ужгороді спостерігається різкий ріст надходжень до бюджету

Яка сума в Ужгороді надійшла до бюджету за цей рік і скільки за минулий?

Якщо брати за сім місяців цього року, то платниками податків по Ужгороду сплачено 1 мільярд 27 мільйонів 277 тисяч гривень. Це – дуже велика сума. У тому числі – до державного бюджету перераховано близько 420 мільйонів і близько 600 мільйонів – до місцевого бюджету. Такі хороші показники маємо по місцевому бюджету завдяки закону про децентралізацію,  бо для обласних центрів кількість платежів збільшилася. Навіть якщо взяти податок на прибуток, то від його сплати 10 відсотків із загальної суми зараховується до місцевих бюджетів. Скажімо, за 7 місяців по Ужгороду податку на прибуток було закумульовано близько 42 мільйонів, то відповідно 4,2 мільйони залишилися місту. Раніше такого не було. Якщо провести паралель із відповідним періодом минулого року, то ріст зараз становить 120 відсотків, тобто на 20 відсотків надходжень стало більше. Якщо за 7 місяців 2018  року ми закумулювали всіх платежів як у державний, так і в місцевий бюджети майже 997 мільйонів, то зараз більше мільярда!

А чому при цьому ми завжди чуємо від чиновників, що не вистачає на те чи інше грошей? Що тут не так? Може все через неправильне господарювання?

Гроші мають таку особливість, що скільки б їх не було, все одно мало. Та якщо брати видаткову частину бюджету, розпоряджатися коштами – не наша функція. Для цього є інші органи. Ми повинні тільки зібрати гроші. Нам теж буває деколи неприємно, коли бачимо, які платежі поступають, а при цьому хочеться і щоб дороги були кращими, і щоб тротуари всюди були гарними, і щоб уся інфраструктура, яка є у місті, функціонувала. Скажу одне, що господарники, які використовують гроші, які поступили до бюджету, мають працювати більш ефективно, відповідально ставитись до того, куди спрямовувати кошти і робити це без відкатів. Наведу приклад. Людина має ванну, напускає в неї воду, але якщо в ній неправильно встановлену зливну пробку, вода витече. І скільки б її не набирали, її все буде мало. Якщо ж пробку встановлено правильно, і води потрібно менше, і ванна буде повна. Так само і з використанням бюджетних коштів. Про це можна говорити багато.

Стало відомо, скільки в Ужгороді є підприємців

Скільки  в Ужгороді зареєстровано підприємців?

Якщо взяти Ужгород за кількістю населення, саме нещодавно знайшла інформацію про те, що в нас зараз проживає 115 тисяч осіб, то в нас зареєстровано близько 12 тисяч підприємців, тобто людей, які ведуть малий бізнес (хто щось виробляє, хто  торгує, хто надає послуги). Відповідно вони сплачують податки, всі доходи самі собі заробляють, не просять нічого від держави. Це – досить велика кількість самозайнятих людей. І з кожним роком їхня кількість зростає. Зараз дуже популярним видом діяльності стали ІР-технології, почали реєструватися навіть студенти, які надають інформаційні послуги. Це дуже радує, адже наша молодь інтелектуально розвинена. Крім того, маємо близько 6 тисяч юридичних осіб. Це – і громадські організації, і великі суб’єкти підприємництва. За поступленнями платежів до бюджету десь 50 відсотків усієї суми сплачено великими компаніями  і 50 – малими та середніми. Більше того, відсоток надходжень від малого і середнього бізнесу починає збільшуватись. Це – у зв’язку з тим, що потужні компанії переходять на обслуговування до Офісу великих платників податків, а такі є в Києві, у Львові. Тому наше завдання зараз допомогти кожному, хто має бажання займатися бізнесом, аби людина могла це робити й надалі, щоб бізнес процвітав і підприємець сплачував податки.

Чудова новина! В Ужгороді збільшується кількість підприємців

Тобто кількість підприємців в Ужгороді збільшується?

Так. У цьому році зареєструвалось уже 1096. Це – досить велика кількість. Хоча був період, коли багато хто припиняв діяльність. Тоді було підприємців близько 14 тисяч і тепер їхня кількість знову починає зростати.

Стало відомо, які підприємства переважають в Ужгороді

Переважає в місті  великий, малий чи середній бізнес?

Малий і середній, приватні підприємці. На жаль, уже не один рік у обласному центрі не відкриваються якісь нові великі виробництва. Тож слава Богу, що працюють хоча б ті, що вже є і які входять до кола основних платників податків, що в них не було ніяких скорочень. Але половина коштів  усе ж поступає до бюджету від малого і середнього бізнесу та приватних підприємців.

Став відомий вік наймолодшого ужгородського мільйонера

Скільки в Ужгороді мільйонерів? Який вік наймолодшого і найстаршого?

Згідно з кампанією декларування, за 2018 рік та до 1 травня 2019 року, в місті Ужгород є 20 громадян, які задекларували більше 1 мільйона доходів. Разом вони вказали суму 55 мільйонів. Їм потрібно було сплатити 3 мільйони 284 тисячі податків з доходу і близько півмільйона військового збору. Наймолодшому ужгородському мільйонеру виповнилося 33 роки. Він задекларував 1 мільйон 198 тисяч гривень. Найстаршому – 68 років і він задекларував 4 мільйони 676 тисяч гривень. Найбільша задекларована сума – 6 мільйонів.

В Ужгороді збільшився потік туристів на 50%. Стали відомі подробиці

Скільки торік і в цьому році надійшло коштів від туристичного збору?

Не можу сказати, що це – дуже велика сума. Його в основному сплачують готелі, хостели, у яких проживають туристи, які приїжджають в Ужгороді із інших районів, областей та із-за кордону. Таких коштів у цьому році поступило майже 563 тисячі. Але туристичний збір збільшується, бо в нас трохи піднялися ставки. Якщо порівняти з аналогічним періодом минулого року (7 місяців), то тоді поступило лише  263 тисячі. Отже маємо ще раз таку суму. Виходить, що в Ужгород почало приїжджати більше гостей, місто стає більш привабливим і це неймовірно радує. Адже мова йде не тільки про туристичний збір, адже туристи не лише сплять в Ужгороді, але й десь харчуються, щось купують. Усе дуже взаємопов’язано між собою і чим більше до нас приїжджатимуть гості, тим більше будуть отримувати доходи й інші підприємці.

Акцизний податок. Скільки заробив Ужгород?

Тут за 7 місяців змін не було. Ми закумулювали до місцевого бюджету майже 20 мільйонів гривень. Мова йде про податок із реалізації нафтопродуктів, тютюну та алкоголю. Ці кошти спрямовуються у місцевий бюджет, а саме з них мають ремонтуватися дороги, тротуари, прибудинкові території, покращуватись міська інфраструктура.

Стало відомо, скільки ужгородці сплатили військового збору

А скільки надійшло коштів від військового збору?

Протягом 7 місяців 2019 року платниками сплачено 51 мільйон гривень військового збору. Це – 1,5% від заробітної плати. Ріст маємо 122 відсотка. 41 мільйон 852 тисячі було сплачено за 7 місяців минулого року.

Стало відомо, який податок найбільше не люблять ужгородці

Колись в Ужгороді був податок на розваги і він зустрів жорсткий супротив з боку людей. А зараз який вид податків найбільш не люблять платники?

Мені здається, що люди не люблять ніякі податки, незалежно від назви. Це закономірно, бо платити нікому не хочеться. Але приємно те, що все більше громадян добре розуміють, що аби бути спокійним, краще сплатити податки. Скажу з досвіду, що такого як минулий  і цей роки, ще не було. Люди самі приходять і кажуть, що наприклад, не отримали повідомлення про плату за нерухомість, питають, скільки потрібно сплатити, мовляв потім не хочуть мати  проблем з державою. Ми – маленьке місто, мене багато людей знають. Тож це – приємно, що в ужгородців є усвідомленість. І до податків люди з кожним роком відносяться сумлінніше. А що стосується податку, який не люблять, то дуже велику хвилю невдоволення викликає  податок з власників транспортних засобів. Людина, яка придбала дорогий автомобіль, платить за це 25 тисяч гривень податку на рік, зрозуміло, що хоче і їздити якісними дорогами. Ніхто не каже, що не хоче платити, навпаки, люди це роблять, але коли їм вручають повідомлення, їх обурює стан доріг, бо їхати треба часом навіть через провулки, де ще ґрунтове покриття, де асфальту ніколи не було взагалі. Звісно, що від цих платників ми часом вислуховуємо зауваження і вони справедливі. Люди питають, куди йдуть їхні гроші, скільки ще в нас буде таке бездоріжжя. Цей момент дуже болісний як для самих власників цих авто, так і для наших інспекторів.  Багато також нарікань на акцизи, які поступають у місцеві бюджети і з яких мають ремонтувати автошляхи. Із рештою податків ніяких ексцесів не виникає.

Скільки ужгородці сплатили податку на нерухомість

Зараз активно розсилаються платіжки на сплату податку на нерухомість. Скільки грошей сплачено і скільки було торік?

Платять цей податок і приватні особи, і підприємці, які використовують приміщення для бізнесу. Платежі поступають до місцевого бюджету і за 7 місяців цього року вже сплачено 14 мільйонів 312 тисяч. У тому числі – тільки громадянами 1,5 мільйона. Тут пільг немає ні для пенсіонерів, ні для інвалідів, ні для дітей, на яких записано будинок,  ні для учасників бойових дій. Цей податок платять усі, в кого є надлишкова площа. Пільги є лише за податок на землю. Часто люди це плутають.

Чи не багато останнім часом реформ у податковій системі?

Саму податкову систему у цілому, не так часто й реформували. Змінюються, для прикладу, хіба що розміри ставок, можуть надати якійсь категорії платників або якійсь галузі якісь пільги. Однак це – далеко не реформи. Зараз практично кожен може користуватися електронним кабінетом. Можна сидіти у кав’ярні і сплачувати податок, чи відпочивати на Канарах і скидувати звітність. Ми вже йдемо навіть до того, що аби отримати ідентифікаційний код, не обов’язково приходити у податкову, це можна зробити через електронний кабінет, подати заявку, а потім лише роздрукувати папірець. Платник все більше відходить від прямого контакту з податковим інспектором. І це – дуже практично. Якби про таке мені хтось сказав ще 10 років тому, я б подумала, що та людина – божевільна. Усе в нашому житті змінюється із кожним днем, тому зараз не дивуюся нічому. Але який би закон не був, завжди знайдуться люди, які придумають, як його обійти… І це не лише у нас, а в цілому у світі. Тому, на мою думку, реформи в податковій системі також потрібні.

Чи готові закарпатці до цифрової держави у телефоні

Зеленський планує створити державу у смартфотні.  Зараз ваша служба досить добре приведена в електронний вигляд, але чи готові ви до такої новації?

Наша служба готова до цього. Та чи готові платники податків? Я розумію молодих людей, які мають високий рівень знань, відповідну техніку, хороший зв’язок. Але як може це зробити людина десь у горах, де проблеми з Інтернетом? Та навіть не в горах, а в Ужгороді…  адже є платники податків, яким за 70 років і вони не вміють користуватися сучасною технікою. У нас тепер половина населення продвинуті в цих питаннях, а половина – ні. Дехто навіть не хоче отримувати пенсію на картку, чекає листоношу. Це – категорія громадян, яким за 60, за 70. Тож що робити з ними? Я погоджуюсь, що податковій службі потрібно осучаснювати програмне забезпечення, робити нові продукти, які дають можливість відстежувати законність – незаконність операцій. Для нас це не страшно, ми до цього готові. Та чи готові до технологічних змін платники податків? Це призведе до того, що група продвинутих людей надаватиме послуги менш обізнаним і братиме за це відповідну плату. Тому, якщо той же ідентифікаційний номер можна буде отримати лише електронним шляхом, гадаю, що такі зміни ще не на часі.

Поділіться секретом  свого успіху. Якими рисами, на вашу думку, потрібно володіти, аби добитися в житті поставлених цілей?

Секрет усіх, хто хоче досягти успіху у тому, що до обраної  справи потрібно підходити  дуже серйозно, бути у своїй галузі професіоналом. Я протягом дня підписую сотні документів. За кожним моїм підписом стоїть велика відповідальність як за платника, аби він не заплатив зайві кошти від себе, так і за державу, аби в казну не недоплатили.  Над собою постійно потрібно працювати, вчитися все життя. Нині нічого не стоїть на місці, весь час відбуваються якісь зміни. Треба встигати за ними. Я маю знати точно структуру регіону, в якому працюю, так само як лікар анатомію людини. Якщо медик не знає, скільки в людини кісток, судин і для чого вони, як зцілюватиме пацієнтів? Так само у нас. Якщо людина не знає анатомію економіки, структуру в місті, працювати успішно не зможе. Я виходжу в місто і завжди на все звертаю увагу, дивлюся, що нового відкрилося. Це, як на мене, перше. Друге, переконана, що своїй справі потрібно бути відданим. Можна бути професіоналом, усе знати, але якщо себе не віддавати роботі сповна, це не принесе великих досягнень.  Третє – чесність. Без неї обійтися також не можна. Усі ми грішні, усі десь допускаємо помилки, але треба вміти їх виправляти. Наприклад, приходить до мене людина і каже, що не може заплатити за нерухомість, вона не отримувала повідомлення раніше, бо не там проживала і просить допомогти. Що робити? Я бачу, що там стоїть сума 152 гривні. Прошу залишити мені повідомлення, обіцяю допомогти, сплачую свої гроші, але в перспективі прошу її бути уважною і не допускати подібного. Тому головне для успіху, переконана, треба любити ту професію і ту роботу, яку людина обрала.

Марина АЛДОН, газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net