Чому останнім часом у Карпатах губиться так багато туристів і на їхні пошуки потім витрачаються колосальні гроші

Про це у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» ми говорили з дівчиною, яка завжди в русі, для якої екстрим і спорт стали стилем життя, яка вміє долати лінь, навіть навчає цього інших.

  • Більше цікавих новин читайте у газеті «Неділя Закарпатські новини»! Купуйте газету у кіосках Закарпаття!

Учасниця багатьох марафонів, підкорювачка гір, яка розуміється на тонкощах фітнесу Мирослава Беца поділилася секретами власного успіху та дала закарпатцям корисні  поради для підтримання хорошого самопочуття.

– Ви – мандрівниця, яка практикує походи в гори. У той же час ви – закарпатка, тож відчуваєте гори душею. Як гадаєте, чому останнім часом у Карпатах губиться так багато туристів і на їхні пошуки потім витрачаються колосальні гроші?

– Зимові походи в гори – це ризиковано і небезпечно для будь-якої людини, як для підготовленої, так і ні. Тому, як на мене, походи краще починати влітку, бо зимові погодні умови непередбачувані. І якщо ми думаємо, що наші Карпати пологі, гарні, тендітні – це трохи не так. Насправді вони небезпечні на рівні з іншими гірськими масивами – Татрами, Альпами, навіть Гімалаями. Тобто кожна вершина приховує якусь небезпеку. Тому події, які трапились цієї зими (коли спочатку загубився один турист, потім ще декілька), свідчать про те, що перш ніж іти в гори, потрібно дуже ретельно готуватися, читати всі сайти погоди, слухати застереження і попередження рятувальників, прислухатися до думки гідів або інших більш компетентних осіб. Але в одному з випадків заблукав киянин, який справді був професіоналом, досвідчений, старший. Отже, іноді людський азарт, трохи нездорова переоцінка можливостей типу: «А я можу!», «А я це зроблю!» створюють перед нами випробування,  в результаті яких ми й маємо такі ситуації. Тому без пропусків (при сходженні на вершину потрібно реєструватися у рятувальному пункті) йти нікуди не варто. Самому ходити в гори взагалі не можна, а взимку – тим більше. То – безглуздя, самогубство. Якщо ж іде група, керівник обов’язково повинен повідомити про похід рятувальну службу. Вирушати потрібно якомога раніше, а не в обід чи після обіду, щоб по дорозі застала темна ніч. У кожного індивідуально повинна бути з собою аптечка, засоби надання першої медичної допомоги. І, повторюся, погодні умови ми не контролюємо, тому їх враховувати слід неодмінно. Якщо вони несприятливі, краще перечекати. Наприклад, рятувальники Чорногірського хребта постійно скидують у соцмережі інформацію про  погодні умови, навіть фото. За ними варто стежити всім, хто йде в Карпати.

zakarpatpost.net