Те, що на Закарпатті найміцніші родини – лише міф

Чи справді на Закарпатті такі міцні родини, як про це модно говорити? Чи справді наші земляки щасливі у шлюбі? Чи справді статистика розлучень-одружень є такою райдужною? Враховуючи високу побожність області, про яку самі ж наші земляки заявляють на кожному кроці, сім’ї теоретично тут мали би бути непорушними і міцними мов граніт. Але чи дійсно все так? Саме це і з’ясовувала газета «Неділя Закарпатські новини».

  • Більше цікавих новин читайте у газеті «Неділя Закарпатські новини»! Купуйте газету у кіосках Закарпаття!

Те, що на Закарпатті  найміцніші родини – лише міф

Насправді останнім часом у всій державі спостерігається криза шлюбу. Як повідомили у Мін’юсті, під вінець в останні роки українці поспішають усе менше і менше. Це ж стосується і закарпатців. Аби бути об’єктивними, оскільки найбільший пік одружень у нас традиційно припадає на осінь (жовтень – початок листопаду), то для повної картини візьмемо дані виключно минулого року.

Отже, у 2018 році в Україні було укладено 229 тисяч шлюбів, що на 20 тисяч менше, ніж роком раніше. У той же час було зафіксовано 53 860 розлучень, тоді як позаторік ця кількість становили 33 169 розлучень. Отже, виходить, що кожна четверта-п’ята родина розриває стосунки.

Що маємо на Закарпатті? Практично показник ще гірший.

За даними ужгородського ДРАЦСу, у 2018 році в Ужгороді одружилися 1117 пар, розлучилися – 318 (132 через ДРАЦС і 186 на основі рішень суду). Якщо брати лише ці дані то виходить, що розпадається кожна 3-4-та родина.

Звісно, в закарпатських селах кажуть, що в Ужгороді молодь про сімейні цінності думає найменше, тож нібито логічно, що показники невтішні. Тому для чистоти експерименту візьмемо ще один район області, який позиціонує себе як найбільш побожний у всьому Закарпатті – Хустський.

Де-де, а там… точно розлучень не повинно бути!

Але насправді це далеко не так.

Як повідомили у Хустському ДРАЦСі, у 2018 році там було зареєстровано всього 720 шлюбів, що на 96 менше, ніж у 2017 році.  Але, як не дивно, показник розриву стосунків при цьому там також зріс. Якщо у 2017 році розлучилися 297 родин, то торік – 359. Неймовірно! Це ж кожна друга пара!

І це – ще раз стільки, як в Ужгороді! Тож чим це пояснити? Виходить, що щасливе сімейне життя закарпатців не більше ніж один із міфів!

Повний текст читайте тільки у газеті «Неділя Закарпатські новини».

zakarpatpost.net