В ужгородському парку росте дерево, яке відганяє злих духів

В Ужгороді ростуть дерева, висаджені більше, ніж сто років тому. У Америці є їхні 2500-річні родичі, які вважають старшими за Ісуса Христа. Загалом їхньою батьківщиною є саме Північна Америка і до Закарпаття їх привіз відомий колекціонер рослин Іштван Лаудон.

  • Більше цікавих новин читайте у газеті «Неділя Закарпатські новини»! Купуйте газету у кіосках Закарпаття!

У колишньому парку Лаудона, де зараз знаходиться Ужгородська міська лікаря, ці дерева і ростуть.

Крім велетенської туї там можна побачити найстарше на Закарпатті дерево гінкго, кипариси, магнолії, бук, тис та інші рослини.

Тую у народі називають королівським деревом. Туя гіганська відрізняється від декоративної, якою нині модно озеленювати ділянки.

У багатьох культурах це дерево вважається рослиною скорботи та печалі, тую часто садять на кладовищах. З іншого боку, вважають, що запах туї відганяє злих духів, а  в багатьох народів тую взагалі називають деревом життя.

У себе на батьківщині, в гірських лісах Північної Америки, туя є одним із  найбільш помітних дерев, доживає до 800 і більше років.

У Карпатах туя гігантська вже отримала постійну прописку, добре акліматизувалась. Крім Ужгорода тую з 1963 року вирощують у Мукачівському лісництві.  Зараз висота цих дерев досягає 20 м. Насадження легко переносить і наші зими, і буревії.

zakarpatpost.net