Еколог розповіла, чому насправді Закарпаття потерпає від паводків

Знищення Карпат, боротьба з так званими інвесторами за Свидовець та полонину Боржаву, гори пластику у лісах, трупи  домашніх улюбленців у річках, вбивство червонокнижних тварин… У райському куточку з унікальною природою маса невирішених екологічних питань… і велику частину з них створюють самі ж закарпатці.

Обкладинка свіжого номера газети «Неділя Закарпатські новини»

Які вони несуть загрози для людей? Про це та інше у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» під час наших «Недільних бесід» ми говорили з екологом Оксаною Станкевич-Волосянчук.

– Зараз природні катаклізми, паводки, буревії, сніг не в сезон прийнято пов’язувати або з поганою екологією, або з вирубкою лісів. Що насправді на них впливає найбільше?

– Не секрет, що ми живемо в період глобальних змін клімату. Оце і є – основна причина. Але саме повноцінні лісові екосистеми, як альпійські і субальпійські луки, пом’якшують цей вплив. І чим більше ми будемо мати таких трансформованих ділянок, тим більше потерпатимемо від різних катаклізмів. Чому ми маємо ці всі паводки? Бо у горах вирубані ліси, витоптані полонини, змінено ландшафти. А що таке Іршавщина, Берегівщина, Виноградівщина? Це – території, де були розташовані низинні болота. Там були великі широкі заплави Тиси, Боржави, Латориці, але їх осушили. Перші трансформовані екосистеми – це вони. Тому їх і заливає. Вже більше ста років як їх видозмінено. Тепер там розбудували села, розорали землі, почали їх використовувати під сільське господарство. А раніше туди  вода збігалася з гір, там акумулювалася. Регіон був значно вологіший, її було більше. Але ми воду спустили геть, нам її не треба було, а зараз будемо потерпати від нестачі води. І в період глобальних змін це буде поглиблюватися. Нам треба думати про те, як би якісь ділянки, якісь заплави відновити, бо це – наше спасіння.

Чому закарпатські сільські голови не виконують свої функції? Чим небезпечні для Закарпаття  вітряки на Боржаві? Боротьба за Свидовець триває. Яка реальна небезпека для області  від можливої забудови?

Про це та багато-багато іншого читайте у свіжому номері газети «Неділя Закарпатські новини».

Купуйте свіжий номер газети «Неділя Закарпатські новини» у кіосках або передплачуйте на своїй пошті!

У продажу із 6 вересня.

zakarpatpost.net