Вчені довели, що тимчасове голодування лікує і зміцнює імунітет

Протягом багатьох років лікарі помічали, що коли пацієнти з певними захворюваннями залишалися без їжі протягом дня або близько того, їх стан часто поліпшувалося. Наприклад, під час голодування або поста краще себе почувають пацієнти з ревматоїдним артритом та інші.

  • Більше актуальних новин читай у газеті «Неділя Закарпатські новини»! Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс: 09653

Недавні дослідження на моделях гризунів показали, що голодування зменшує симптоми розсіяного склерозу. У тварин виникає менше болів, симптоми хвороби більш контрольовані, пише Укрінформ.

Чому це відбувається з’ясували вчені, і пропонують кілька пояснень того, як пост приносить певну користь здоров’ю.

Справа в тому, що при цьому різні типи імунних клітин показують цілеспрямовані зусилля організму захиститися під час голодування.

У всіх дослідженнях у мишей був раціон з меншою кількістю їжі або голодний період протягом одного дня. Для деяких особин раціон був скорочений у калоріях на 20 відсотків, тобто по суті, був пропуск їжі.

Автор одного дослідження, імунолог Національного інституту здоров’я доктор Ясмін Белкаід зазначає, що кожне дослідження розглядало різні типи імунних клітин і виявляло, що у кожного типу була унікальна реакція на голодування.

У двох дослідженнях розглядалися Т-клітини і В-клітини, які беруть участь у створенні імунітету проти перенесених інфекцій, а також у виявленні та знищенні патогенів.

За словами Белкаіда, коли миші у цих дослідженнях голодували, Т і В-клітини зникли з кровотоку і тканин органів і ховалися у кістковому мозку. Там вони змогли отримати захист.

Завдяки меншій кількості поживних речовин у крові і більшій концентрації токсичних гормонів стресу, ці імунні клітини мігрували у багаті харчовими продуктами клітини кісткового мозку, де вони можуть вижити під час голодування.

Також виявлено, що Т-клітини, які виробляють молекулярну зброю для знищення хвороботворних мікроорганізмів і раку, коли потрапили у кістковий мозок, не тільки змогли вижити, а й краще захистити організм.

Коли мишам вводили патоген, з яким вони вже боролися один раз, ситим мишам було потрібно близько тижня, щоб знищити його, а особини на пісному раціоні очистилися від інфекції за два дні.

Ще одне дослідження було зосереджено на моноцитах, білих кров’яних клітинах, які безпосередньо атакують патогенні мікроорганізми. Моноцити, що циркулюють у кровотоці людей і мишей, знижувалися при голоді.

Перерва в їжі якимось чином створювала перешкоду між кістковим мозком і кров’ю для запальних клітин, і вони були у спокійному стані, тому менше провокували розвиток хвороби.

Це показало позитивні наслідки при симптомах розсіяного склерозу. Оскільки в організмі циркулює менше моноцитів, загальне запалення зменшилося, і особини стали виглядати більш здоровими.

Зниження запалення може допомогти пояснити результати деяких випробувань на людях, коли голодування поліпшувало симптоми розсіяного склерозу.

У цілому стало зрозуміло, що можна маніпулювати імунною системою простою зміною кількості їжі, тому голод може надати більш ефективну допомогу для пацієнтів із певними захворюваннями.

zakarpatpost.net