Чи робить закарпатське весілля на 600 гостей пару щасливішою?

Чому для дослідження ми взяли саме Ужгород і Хустщину? Справа в тому, що між цими двома куточками Закарпаття можна провести досить цікаві паралелі.

  • Більше цікавих новин читайте у газеті «Неділя Закарпатські новини»! Купуйте газету у кіосках Закарпаття!

В Ужгороді весілля проводяться невеликі. Часто всього на 10 осіб: молоді, пара свідків, батьки наречених. Хоча більшість весіль тут на 30-50 гостей. На 100 – трапеза вважається вже дуже великою. У самому Хусті – також. Але в селах Хустського району проходять мегавесілля, на які запрошують майже все село. Там нормою є весілля на 200-300 гостей. А в Ізі, для прикладу, у тій самій, яка вважається столицею лозоплетіння, проходять найбільші на Закарпатті весілля. Там гостей може бути і 600, і навіть більше.

Це підтверджують навіть весільні старости.

«Найменше весілля, яке ми проводили, було в Ужгороді на 14 осіб. Це була така собі вечірка, але з повністю замовленою програмою, з музичним оформленням, і з усім необхідним. Здавалося, що персоналу, який обслуговував свято, було більше, ніж гостей. Це було  круто і затишно. А найбільше весільне свято ми проводили на Хустщині в Ізі – на 450 осіб. Загалом там настілки весілля масові, що можна відчути себе навіть на якомусь іншому заході», – кажуть ведучі урочистих подій Едуард Коваленко і Володимир Гончаренко.

Тож чи допомагає масовість безхмарному життю у майбутньому молодих? Як бачимо – ні.

«Щасливі пари ті, що одружуються «за покликом серця», а не тому, «що усі вже навколо одружені», кажуть дослідники. І це – правда.

Так і хочеться пригадати відомий вислів: «Хочеш пізнати людину – одружися, а потім розлучися з нею». Справді, після розлучення закарпатці показують не лише своє істинне обличчя, але й власну жадібність.

Повний текст читайте тільки у газеті «Неділя Закарпатські новини».

zakarpatpost.net