Завдяки секретному натуральному добриву закарпатка досі щодня збирає фантастичні врожаї свіжих огірків

Постійна читачка популярної на Закарпатті газети «Господарські поради»  з Тячівщини поділилася просто унікальним секретом вирощування домашніх огірків

  • Більше цікавих новин читайте у газеті «Неділя Закарпатські новини»! Купуйте газету у кіосках Закарпаття!

Від початку весни до морозів – свіжі огірки з грядки

Коли вже в  усіх сусідів огірки в’януть, жінка щодня збирає свіжі зелені овочі до столу і радує рідних смачними салатами.

«Я дуже люблю працювати на землі. Разом з батьками працювала на городі з дитинства. І тепер дещо знаюся на тонкощах овочівництва. Раніше врожаї були досить слабими, але тепер такі, що подруги мені аж заздрять, – розповідає Марія. – До підбору насіння ставлюся дуже відповідально, його заготовляю з осені з вирощеного врожаю. Рослини постійно поливаю, милуюся ними, як з’являються крихітні пагони, потім листочки. Милуватися ними можна б годинами, але часу на це в селі не вистачає, роботи завжди багато.

У закарпатки дійсно надзвичайно доглянута городина, все акуратно висаджено рівними рядками, прополото, чисто. Видно, що до справи жінка підходить з любов’ю.

«Коли в інших огірки вже або дуже великі і не придатні для їжі, або просто пожовтіли і засохли, я щодня збираю маленькі, свіженькі, – запевняє вона і показує миску з добірними овочами. Усі у ній, мов намальовані – невеликі, рівненькі, яскраво-зелені.

«Щоб був добрий урожай, передусім треба любити землю, любити щось вирощувати. Але й це ще не все. Мій секрет у добривах, якими підживлюю все, що в мене росте – навіть квіти», – заявляє вона.

Марія не купує жодних хімічних препаратів, у неї все натуральне, екологічно чисте. Для цього вона не робить навіть компост, а використовує тваринний послід.

«Я маю вдома худобу, вона випасається у горах. Ландшафт тут, наче альпійські луки, рослинність буйна. Тож до ґрунту, де висаджено овочі, додаю овечий послід, який перегнивав 4 роки і перетворився на торф. І це діє, наче чарівна паличка, ніби гормон росту», – наголошує жінка.

Повний текст читайте тільки у газеті «Господарські поради». У продажу від 6 вересня.

zakarpatpost.net