В Ужгороді на Кирила і Мефодія масово дозрівають свербигуски

Саме так дехто називає шипшину.

  • Більше цікавих новин читайте у газеті «Неділя Закарпатські новини»! Купуйте газету у кіосках Закарпаття!

Зараз вона масово дозріває на Закарпатті. В Ужгороді цих унікальних цілющих рослин теж багато. Особливо в занедбаному скверику на площі Кирила і Мефодія та вздовж набережних. 

Тож чимало мешканців обласного центру починають збирати червоні плоди цієї рослини. Шипшину називають еліксиром здоров’я та довголіття. Чай із неї лікує багато захворювань і покращує самопочуття, підвищує працездатність.

Про дивовижні властивості рослини було відомо ще давнім грекам. У Київській Русі її використовували для загоєння ран та попередження гангрени, застосовуючи пов’язки, просочені відваром чи настоєм з квітів та плодів шипшини. Також шипшину вважали символом вічного кохання і краси й використовували рослину в різних обрядах.

Її називали ще «свороборнік», що означає «дика троянда». Знахарі навіть досі користуються площами шипшини при лікуванні різних недугів. А от мусульмани вважають шипшину священною квіткою. У північних широтах її називають «апельсином Півночі».

Існує легенда про те, що в дитинстві богатир Ілля Муромець часто хворів і його мати вилікувала за допомогою шипшини.

Вона справді містить дуже багато вітамінів та такі корисні компоненти як кальцій, марганець, залізо, мідь, калій, кремній, фосфор, магній, рутин та інші.

Але що цікаво, колись наші пращури використовували шипшину для приготування різноманітних страв. Плоди додавали в супи та салати.

Тому ужгородцям справді корисно записатися плодами шипшини, а не аптечними препаратами. Вони обходяться по-перше задарма, а по-друге не шкодять здоров’ю, а навпаки – зміцнюють його.

zakarpatpost.net