Закарпарпатка розповіла, чому чоловікам корисно пити чай з айстр

– Ці прекрасні квіти вирощую майже два десятиліття і не тільки через їх невибагливість та тривале  цвітіння до пізньої осені. Айстри наша родина використовує у лікувальних цілях, для чого годяться і корені, і стебла, і суцвіття, – пише нам у листі газет «Поради ЗДОРОВ’Я» Надія Бойко.

  • Живі історії, більше ексклюзивних новин читай тільки у газеті «Неділя Закарпатські новини». Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс: 09653

У першу чергу айстра використовується як жарознижувальний та протизапальний засіб, тому що містить такі біологічно активні компоненти, як кумарин, сапонін, флавоноїди, які можуть дуже серйозно допомогти людині. А оскільки квітка є потужним муколітичним засобом, то вона ефективно лікує бронхіт і сухий кашель.

– Для приготування ліків від кашлю треба взяти 1 ст. ложку подрібненого коріння або квітів айстр, залити склянкою окропу, настояти півгодини і пити тричі на день через 20 хвилин після вживання їжі, – ділиться рецептом наша читачка.

Як словами пані Надії, здавна суцвіттями айстр із бузково-фіолетовими квітами лікували хвороби печінки і нирок. Для приготування цілющого засобу 1 ч. ложку квітів (сухих чи свіжих) заливають склянкою окропу і настоюють 30-40 хвилин. Далі проціджують і вживають тричі на день по третині склянки після їжі. З цією ж метою жінка радить додавати пелюстки айстр (можна використовувати і свіжі, і сухі) в овочеві та фруктові страві (по 1 ст. ложці).

Також осінню квітку з успіхом використовують для лікування і профілактика шкірних захворювань. Наприклад, при діатезі і запальних захворюваннях шкіри можна приготувати настій із  1 ст. ложки айстри татарської і 200 мл окропу. Для цього сировину три хвилини кип’ятять, дають настоятися до години, проціджують і використовують у вигляді примочок на уражені ділянки шкіри.  А при екземі пані Надія радить приготувати наступний відвар: 2 ст. ложки висушених і перемелених квіток залити 0,5 л окропу і варити 5-7 хв на повільному вогні. Остиглий і проціджений відвар вживати по 50-60 мл тричі на день.

– Деякі види айстр застосовують у лікуванні травного тракту. Моя сусідка із айстри татарської (вона з блакитними або пурпуровими квітками з яскравими жовтими серединками) готує настій для лікування гастриту. Його ж використовують і при виразці шлунку, – розповідає Надія Бойко. – Для цього 1 ст. ложку сушених подрібнених квіток слід залити 200 мл окропу, годину настояти, процідити. Вживати перед їжею по 2 ст. ложки тричі на день.

Чай із айстр (1 ч. ложка квіток на 200 мл окропу) жінка радить пити чоловікам – він тонізує організм та сприяє працездатності.

Щоб рослина віддала усі свої цілющі властивості, її потрібно правильно заготовити. Пані Надія наголошує: висушувати айстру потрібно під навісом, але на свіжому повітрі. Квітки слід сушити окремо від інших частин рослини. А вересень – сприятливий час для цього. Також можна накопати коренів айстри. Їх господиня радить сушити у сушарці при температурі 40-50°С. Готову сировину варто зберігати у паперових пакетах або мішечках із тканини, обов’язково в сухому приміщенні. Термін придатності сировини – два роки.

zakarpatpost.net