На Закарпатті почали мироточити сауни. Що це означає

Ми детально розібралися, що за цим насправді криється

  • Живі історії, більше ексклюзивних новин читай тільки у газеті «Неділя Закарпатські новини». Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс: 09653

Мироточивості в релігії приділяють особливу увагу. Але, цікаво, чому у католиків мироточать статуї, а у православних – ікони? Бо у одних має важливе значення скульптура, а в інших – малюнок? А до чого тут миро? – пише газета «Неділя Закарпатські новини».

І чому останнім часом так багато ікон почали мироточити? Люди стали святішими? Ні. Просто їм хочеться більше видовищ і див. І в церквах про це добре знають. До того ж дива дають змогу утримувати віруючих всередині однієї спільноти та ще й привести туди паломників із інших місць.

Журналіст газети «Неділя Закарпатські новини» і сам став свідком мироточивого дива. Але мироточило звичайне дерево. Як таке може бути?

Чому на Закарпатті мироточать стіни саун?

Справа в тому, що найчастіше пускають так зване миро, ікони намальовані на дерев’яній поверхні.

Пояснення тут просте: дерево зсихається і виділяє вологу, смолу, всякі речовини, які й приймають за миро. Дерев’яні будиночки, популярні останнім часом на Закарпатті, до речі, теж мироточать, але на це ніхто не звертає увагу. Ви, напевно, бачили на дошках, які стоять на сонці, виділення смоли? Або на старих дерев’яних електричних стовпах часто таке можна помітити влітку: деревина, нагріваючись і висихаючи, виділяє смолу, яка в ній міститься. Те ж саме можна побачити у сауні, якщо її оббито сосновими дошками.

У однієї з працівниць газети «Неділя Закарпатські новини» вдома дерев’яні стіни сауни рясно вкриті підтоками смоли. Невже вони також мироточать? Адже на них можна дуже добре побачити цілі висохлі «струмочки»,  які дуже нагадують сльози… причому… криваві.

Тож що спільного у ікон із сауною? Єдине, що їх об’єднує, це те, що вони зроблені з дерева, тільки сорти різні, бо якщо сауну роблять із сосни, то ікони – зазвичай із оливкового дерева. І не випадково! Навіть сьогодні найдорожчі ікони пишуть на оливковій основі.

Оливкова деревина також масляниста і прекрасно горить, навіть молоді зелені гілки горять, як факел. Збирачі оливок часто гріються, розпалюючи багаття зі збитих гілок, чудово горить навіть зелене листя, все просякнуте маслом. Ще однією з властивостей оливкової деревини є те, що у процесі росту в ній утворюються тріщини, в яких накопичується оливкова смола (масло).

Сам процес виготовлення ікон досить цікавий. Дошку витримують в оливковій олії, а після сушать, для додання їй довговічності. За роки в тріщинах накопичується оливкова олія, а виходу назовні заважає захисний восковий шар, але якщо його пробити голкою і поставити поруч пару свічок для підігріву, з отворів почне сочиться олія.

Однак мироточити можуть і дерева інших порід.

Повний текст читай тільки у свіжому номері газети «Неділя Закарпатські новини».

Купуй свіжий номер газети «Неділя Закарпатські новини» у кіосках або передплачуй на своїй пошті!

zakarpatpost.net