В Ужгороді стартував Другий міжнародний театральний фестиваль «Монологи над Ужем». ФОТО. ВІДЕО

Під виступ ансамблю мажореток «Акцент» ужгородці зустрічали гостей фестивалю.

Директор Ужгородського коледжу культури і мистецтв Наталія Шетеля зазначила, що їй надзвичайно приємно, що міжнародний фестиваль стартував саме з навчального закладу, де гартуються кращі театральні таланти, кращі артисти Срібної Землі.

  • Більше цікавих новин читайте у газеті «Неділя Закарпатські новини»! Купуйте газету у кіосках Закарпаття!

За словами співорганізатора фестивалю Михайла Носи, Ужгородська міська рада та газета “Неділя Закарпатські новини” проводять фестиваль уже вдруге, і надалі докладатимуть зусиль для популяризації театрального мистецтва.

У цьому році фестиваль став ще більш масштабним і розширив географію. Вистави показуватимуть в Ужгороді протягом цілого тижня. Другий театральний фестиваль «Монологи над Ужем» зібрав аж 12 театрів із Молдови, Вірменії, Білорусі, Грузії, Польщі, а також Києва, Львова, Чернігова, Коломиї та Дрогобича. У одній із вистав зіграє народний артист України Євген Нищук.

Опубліковано Мариною Алдон Вівторок, 17 вересня 2019 р.

Другий міжнародний фестиваль моновистав «Монологи над Ужем»  триватиме до 22 вересня. Організатори – Ужгородська міська рада, газета «Неділя Закарпатські новини», за підтримки департаменту культури Закарпатської ОДА, повідомляє відділ інформаційної роботи Ужгородської міської ради.

Розпочався фестиваль моновиставою «Жовте обличчя» за мотивами однойменного оповідання Артура Конан Дойла. Це чергова пригода легендарного детектива Шерлока Холмса, який цього разу вирішив розібратись у жіночій логіці. Головну роль у виставі – своїй дипломній роботі – зіграла акторка Віра Градюк, випускниця Акторсько-вокальної студії під патронатом Музичного театру у Любліні. Над п’єсою працювали режисер і сценарист Вітольд Копеч (театр ім. Ю. Остерви у Любліні), переклад з англійської на польську зробила Єва Лозінська-Малкєвіч. 

Також сьогодні поціновувачів театрального мистецтва запрошують в обласний театр ляльок «Бавка» на музичну моновиставу-бенефіс «Жовтий ангел» Ірини Мегвінетухуцесі із Державного академічного драматичного театру ім. О.С. Грибоєдова (Тбілісі, Грузія). Автор тексту, режисер і сценограф – Автанділ Варсімашвілі. Як зазначається в анонсі, у виставі немає прямих аналогій із долею відомого киянина Олександра Вертинського, однак автор точно передає внутрішній світ його творчості, життєвого болю і трагізму, його тонкої натури. Пісні Вертинського стали головною «дійовою особою» вистави про Долю і Любов, твору, який має багато міжнародних відзнак.

Початок – о 19:00.

А завтра, 18 вересня, також одразу покажуть дві моновистави. Першу – о 18.00 на малій сцені Закарпатського облмуздрамтеатру імені братів Шерегіїв – «A Morphine» за твором Михайла Булгакова. У постановці зіграє відомий актор театру та кіно Юрій Радіонов із київського ProEnglish Theatre. Тут ітиметься про людську залежність, яка може бути від жінки, солодощів, сигарет, власних страхів. Як і куди бігти від цього, глядач роздумуватиме разом із Доктором Поляковим в одному акті. Режисери: Юрій Радіонов, Олександр Боровенський.

В обласному театрі ляльок «Бавка» о 19.30 покажуть виставу Державного молодіжного драматичного театру «З вулиці Роз» (Кишинів. Молдова) «Квіти для Елджернона» (за відомим твором Деніела Кіза). В основі сюжету – історія про розумово відсталого хлопця Чарлі Гордона, який мріє стати розумним. Після успішної операції на миші на прізвисько Елджернон експеримент провели на людині. Чарлі почав розумнішати на очах: за кілька місяців він вивчив 20 іноземних мов, математику та безліч інших наук, пізнав, що таке кохання. Коли хлопець значно покращив свій інтелектуальний рівень, на нього чекало страшне відкриття. Актор – Олексій Штирбул, режисер – Юрій Хармелін.

У четвер, 19 вересня, Львівський обласний академічний музично-драматичний театр імені Юрія Дрогобича (м. Дрогобич) та акторка Олена Дудич у виставі-потрясінні «Маргарита і Абульфаз» (за книгою лауреатки Нобелівської премії Світлани Алексієвич «Час Sekond-Нand», режисерка – Ірина Мельник). Історія про велику силу кохання стикається з руйнацією самого поняття «людина». Геноцид вірменів у Баку 1990 року, жахи погромів, пожежі, вбивства… Чи може міжнаціональна ненависть стати на заваді коханню між вірменкою та азербайджанцем? Початок – о 18:00 на Малій сцені облмуздрамтеатру.

Також цього дня о 19.30 у театрі «Бавка» у моновиставі «Їхня сестра» (Л.Векеманс) акторка Нора Бадалян (Єреван, Вірменія). Героїня – персонаж античної міфології, Ісмена, донька Едіпа, сестра Антігони. В культурній пам’яті людства Ісмена залишилась сестрою без Вчинків. П’єса Лот Векеманс – це своєрідне оправдання Ісмени, автор дає право голосу традиційно безголосій, тихій героїні. Античний міф проходить через досвід психологічної драми двадцятого століття, драматург показує дівчинку, яка мріяла зберегти своє життя в світі катастроф. Ісмена – людина сучасного світу, яка пережила війни, екологічні катастрофи, революції. Світу, в якому поняття героїчного отримало нове забарвлення. Не Антігона, яка здійснила безглуздий подвиг заради принципу і, яка загинула, як докір у розквіті сил, а Ісмена, яка вижила, стає символом мужності в сучасних реаліях.

У п’ятницю, 20 вересня, на малій сцені облмуздрамтеатру імені братів Шерегіїв представлять театральний проєкт «Theatrum MUNDI» із Чернігова. У моновиставі «Чому люди не…»? (драматург Сергій Астраханцев) актор Микола Бичук роздумуватиме про питання, яке задаємо собі найчастіше – «Чому?» Історія молодої людини, яка заплуталася в життєвому вирі і розчарувалася в ньому. Чи потрібна втеча і як знайти новий сенс? Про день, який перевертає життя з ніг на голову. Режисер – Євген Сидоренко. Початок – о 18.00.

Також о 19.30 у ляльковому театрі «Бавка» презентують одну з кращих постановок Києва, виставу «FRIDА» (Скажена Голубка) Тетяни Іващенко (режисер-постановник – засл. арт. України Людмила Колосович) – спільний мистецький проєкт Національного Центру Театрального Мистецтва ім. Леся Курбаса та Театру «SOLO». Акторки Анжеліка Драпіковська та Ольга Тихоненко розкажуть про божевільну історію кохання мексиканської художниці Фріди Кало до свого чоловіка Дієго Рівери, який постійно зраджував її, доводив до самознищення, емоційного вигорання. І лише мистецтво рятувало покинуту Фріду, коли та створювала свої фантастичні полотна. Паралель обох грандіозних захоплень жінки емоційно існує у виставі.

Легендарна Квітка Цісик «оживе» на фестивальній сцені театру ляльок «Бавка» у суботу, 21 вересня, о 17.00. Мар’яна Кодіна-Іванович з театру «Соломія» (м. Коломия) у моновиставі «Квітка ностальгії» (режисерки Любові Липовської) розповість про життя і творчість уславленої українки, яка підкорювала естрадно-пісенні олімпи Америки. У постановці жива музика структуруватиме канву дійства.

Крім того, цього дня о 19.00 в облмуздрамтеатрі Національний академічний драматичний театр ім. І. Франка (Київ) покаже виставу «Момент кохання» за твором Володимира Винниченка, у якій зіграє народний артист, міністр культури України Євген Нищук. Режисер-постановник, автор сценографічної ідеї – народний артист України Тарас Жирко.
Кохання…прекрасне, і водночас ефемерне почуття, що може врятувати життя, чи згубити навіки. На тернистих шляхах і автомагістралях, у дрімучих лісах і кам’яних джунглях міста, у квітучих лугах і переповнених маршрутках – шукають люди це почуття, заглядаючи в очі усім перехожим. Ніколи не знаєш, де зустрінеш своє кохання, ніколи не знаєш, коли його втратиш. І лиш усвідомлюючи це, ти починаєш жити на повну, цінуючи кожен момент життя. У виставі використані пісні Святослава Вакарчука «Така, як ти».

І останній день проведення фестивалю «Монологи над Ужем», у неділю, 22 вересня, розпочне Галерея Сценографії» (Львів) проєктом «Застільний період». Андрій Петрук у документальній моноп’єсі «Інтерв’ю з другом» (Андрія Бондаренка), розповість, що відчуває «зайва людина» з вищою освітою та епізодичними заробітками на будові. Випадкова зустріч стає одним із ключових епізодів у виставі: як відкритися іншому, коли за плечима занадто багато важкого і дивного досвіду? Історія маленької людини, що має всередині багато вибухової енергії, яка розриває на шматки, шукаючи своє русло.
Початок – о 17:00мала сцена облмуздрамтеатру імені братів Шерегіїв.

Ну і завершить другий міжнародний фестиваль «Монологи над Ужем» наші гості із Білорусі (Могильовська обласна філармонія). Вони презентують о 18.30 в ляльковому театрі «Бавка» музичну виставу «Андрій Миронов. Життя продовжується», присвяченій видатному акторові театру та кіно, людині-явищу, людині-епосі, розповість про життя і творчість цієї кінознаменитості. У виставі грає Павло Усович. Режисер: Олексій Апостолов.

Отож, обов’язково приходьте! 17-22 вересня Ужгород стане головним театральним українсько-європейським майданчиком держави! Шквал приємних вражень і багато незабутніх емоцій вам гарантовано!

Квитки купуйте у касах ТЦ «Дастор»: (099) 319-26-20, Драмтеатру (050) 432-05-57, Лялькового театру (0312) 61-58-01.

zakarpatpost.net