Сьогодні закарпатці бачили як сміється, плаче та співає Жовтий ангел

Сльози, відчай, радість, успіх, безодня, воскресіння через війну, оплески, самотність, любов…

  • Більше цікавих новин читайте у газеті «Неділя Закарпатські новини»! Купуйте газету у кіосках Закарпаття!

Сьогодні в Ужгороді стартувало грандіозне театральне дійство, яке триватиме до 22 вересня – Другий міжнародний театральний фестиваль «Монологи над Ужем». Організатором видовишної події виступила газета Неділя Закарпатські новини»  разом з Ужгородською міською радою. Фестиваль проходить у рамках святкування Дня міста.

Вражаючі вистави показали закарпатцям в Ужгородському коледжі культури і мистецтв та в обласному театрі ляльок “Бавка”.

Як раніше писав zakarpatpost.netурочисте відкриття фестивалю за участю перлини Ужгорода – ансамблю мажореток  пройшло в Ужгородськокому коледжі культури і мистецтв.

Розпочався фестиваль моновиставою «Жовте обличчя» за мотивами однойменного оповідання Артура Конан Дойла. Це чергова пригода легендарного детектива Шерлока Холмса, який цього разу вирішив розібратись у жіночій логіці. Головну роль у виставі – своїй дипломній роботі – зіграла акторка Віра Градюк, випускниця Акторсько-вокальної студії під патронатом Музичного театру у Любліні. Над п’єсою працювали режисер і сценарист Вітольд Копеч (театр ім. Ю. Остерви у Любліні), переклад з англійської на польську зробила Єва Лозінська-Малкєвіч.

Відтак в обласному театрі ляльок «Бавка» закарпатці побачили музичну моновиставу-бенефіс «Жовтий ангел» Ірини Мегвінетухуцесі із Державного академічного драматичного театру ім. О.С. Грибоєдова (Тбілісі, Грузія). Автор тексту, режисер і сценограф – Автанділ Варсімашвілі.

Почалося дійство з дитинства ліричної героїні, коли вона познайомилася з Жовтим Ангелом. Тоді вона шестирічною дівчинкою потрапила в автокатастрофу з батьком. Усі думали, що чоловік помер, тільки вона і ангел, якого дитина побачила у натовпі, який посміхався їй і був одягнений у жовтий светр, вірили, що батько живий. І він дійсно невдовзі прийшов до тями.

Після цього дівчинка почала розмовляти зі своїм ангелом, задавала йому різні питання. І якось одного разу, коли вона навчалася вже в універиситеті, зустріла хлопця з очима ангела, закохалася в нього і одружилася з ним.

У подружжя народилася донька. Жили вони щасливо, але чоловік був репортером і часто їздив у відрядження. Тож якось молода жінка помітила на вулиці того ж янгола у жовтій кофтині. Тільки він плакав, у нього трусилися руки. Тоді вона зрозуміла, що трапилося нещастя і збагнула, що є і янгол смерті. Коли вночі постукали у двері і сказали, що чоловік помер, вона не здивувалась. Хоча смерть коханого пережила важко.

Після цього вона почала випивати, у неї були інші чоловіки, але вона усе вірила у свого янгола… навіть себе називала янголом, тільки падшим.

Вистава переповнена піснями та багата на яскраві емоції. Глядачу то хочеться радіти, то сміятися, то плакати, то переживати, то щиро дивуватися…

Приємно, що після закінчення вистави грузинська акторка заговорила українською і подякувала глядачам та організаторам за теплий прийом.

Привітав акторку та всіх учасників фестивалю міський голова Ужгорода Богдан Андріїв.

А завтра, 18 вересня, також покажуть дві моновистави. Першу – о 18.00 на малій сцені Закарпатського облмуздрамтеатру імені братів Шерегіїв – «A Morphine» за твором Михайла Булгакова. У постановці зіграє відомий актор театру та кіно Юрій Радіонов із київського ProEnglish Theatre. Тут ітиметься про людську залежність, яка може бути від жінки, солодощів, сигарет, власних страхів. Як і куди бігти від цього, глядач роздумуватиме разом із Доктором Поляковим в одному акті. Режисери: Юрій Радіонов, Олександр Боровенський. Вистава йде англійською мовою.

В обласному театрі ляльок «Бавка» о 19.30 покажуть виставу Державного молодіжного драматичного театру «З вулиці Роз» (Кишинів. Молдова) «Квіти для Елнджернона» (за відомим твором Деніела Кіза). В основі сюжету – історія про розумово відсталого хлопця Чарлі Гордона, який мріє стати розумним. Після успішної операції на миші на прізвисько Елджернон експеримент провели на людині. Чарлі почав розумнішати на очах: за кілька місяців він вивчив 20 іноземних мов, математику та безліч інших наук, пізнав, що таке кохання. Коли хлопець значно покращив свій інтелектуальний рівень, на нього чекало страшне відкриття. Актор – Олексій Штирбул, режисер – Юрій Хармелін.

Нагадаємо, що Другий театральний фестиваль «Монологи над Ужем» збере аж 12 театрів із Молдови, Вірменії, Білорусі, Грузії, Польщі, а також Києва, Львова, Чернігова, Коломиї та Дрогобича. Зокрема, у неймовірній виставі «Моменти кохання» на сцені Закарпатського обласного драмтеатру зіграє міністр культури України, народний артист України Євген Нищук.

Отож, обов’язково приходьте!  До 22 вересня Ужгород стане головним театральним українсько-європейським майданчиком держави! Шквал приємних вражень і багато незабутніх емоцій вам гарантовано!

Квитки купуйте у касах ТЦ «Дастор»: (099) 319-26-20, Драмтеатру (050) 432-05-57, Лялькового театру (0312) 61-58-01.

zakarpatpost.net