Як карпатським женшенем лікують зуби та нейтралізують запах перегару

Перстач прямостоячий, карпатський женьшень, дикий калган, узик або зав’язний корінь – якщо вам невідомі ці назви, то потрібно терміново заповнити прогалину. Адже мова йде про справжнього цілителя, який творить дива, пише популярна на Закарпатті газета «Поради Здоров’я».

  • Більше цікавих новин читайте у газеті «Неділя Закарпатські новини»! Купуйте газету у кіосках Закарпаття!

Карпатські горяни про нього добре знають і активно пропонують туристам. А дехто навіть їде його продавати на відомі курорти сусідніх областей.

«Дикий калган добре відомий в медицині. Він широко використовувався століття тому нашими бабусями, а в 1960-х роках про нього згадали і він навіть з’явився в аптеках. З висушеного кореня можна приготувати відвар, настоянку, порошок для присипок, мазі», – розповідає Марія з Закарпаття.

За словами жінки, диво-рослина відмінно вбиває бактерії і вона використовує народні ліки для лікування ангіни, обробки ран, при опіках. Якщо ж болить шлунок, варить із кореня чай. Його також дає пити онукам для покращення апетиту.

«Я беру рівну кількість калгану і липового вугілля й готую зубний порошок, із якого роблю компреси, коли болять зуби, – долучається до розмови її землячка Ірина. – Цей засіб також зупиняє кровоточивість ясен, знімає всякі запалення в роті».

Молодиця стверджує, що такий порошок  позбавляє неприємного запаху в роті і нейтралізує алкогольний перегар.

Для його отримання вона радить складові перемолоти, запарити окропом, процідити і рідину пити, а гущу або прикладати до хворого зуба, або просто тримати в роті хвилин 15, а потім виплюнути.

zakarpatpost.net