Site icon zakarpatpost.net

Як карпатським женшенем лікують зуби та нейтралізують запах перегару

Перстач прямостоячий, карпатський женьшень, дикий калган, узик або зав’язний корінь – якщо вам невідомі ці назви, то потрібно терміново заповнити прогалину. Адже мова йде про справжнього цілителя, який творить дива, пише популярна на Закарпатті газета «Поради Здоров’я».

Карпатські горяни про нього добре знають і активно пропонують туристам. А дехто навіть їде його продавати на відомі курорти сусідніх областей.

«Дикий калган добре відомий в медицині. Він широко використовувався століття тому нашими бабусями, а в 1960-х роках про нього згадали і він навіть з’явився в аптеках. З висушеного кореня можна приготувати відвар, настоянку, порошок для присипок, мазі», – розповідає Марія з Закарпаття.

За словами жінки, диво-рослина відмінно вбиває бактерії і вона використовує народні ліки для лікування ангіни, обробки ран, при опіках. Якщо ж болить шлунок, варить із кореня чай. Його також дає пити онукам для покращення апетиту.

«Я беру рівну кількість калгану і липового вугілля й готую зубний порошок, із якого роблю компреси, коли болять зуби, – долучається до розмови її землячка Ірина. – Цей засіб також зупиняє кровоточивість ясен, знімає всякі запалення в роті».

Молодиця стверджує, що такий порошок  позбавляє неприємного запаху в роті і нейтралізує алкогольний перегар.

Для його отримання вона радить складові перемолоти, запарити окропом, процідити і рідину пити, а гущу або прикладати до хворого зуба, або просто тримати в роті хвилин 15, а потім виплюнути.

zakarpatpost.net

Exit mobile version