Нині закарпатці дізнаються, як пройти шлях від розумово відсталого до вундеркінда

Чи потрібні світу генії? Як пройти шлях від розумово відсталого до вундеркінда? Чи цінується у світі розум? Чи є він привілеєм? Що є добро насправді? Чи існує любов, або це просто хімічна реакція?

  • Більше актуальних новин читай у газеті «Неділя Закарпатські новини»! Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс: 09653

Відповіді на всі ці питання незабаром зможуть отримати закарпатці.

17-22 вересня в Ужгороді пройде Другий міжнародний театральний «Монологи над Ужем».

У середу, 18 вересня, в обласному театрі ляльок «Бавка» о 19.30 покажуть виставу Державного молодіжного драматичного театру «З вулиці Роз» (Кишинів. Молдова) «Квіти для Елджернона» (за відомим твором Деніела Кіза). В основі сюжету – історія про розумово відсталого хлопця Чарлі Гордона, який мріє стати розумним.

32-річний прибиральник має руки, ноги, очі, вуха, голос – усе, крім розуму. Двоє вчених: Доктор Штраус і Доктор Немюр після вдалої операції з підвищення інтелекту над білою мишею Елджерноном вирішують провести аналогічну операцію над розумово неповноцінною людиною. Чарлі стає добровольцем.

Після операції операції поступово оволодіває мовою, змагається з Елджерноном у швидкості проходження лабіринту. Чарлі не бачить на картках ніяких зображень і постійно програє миші при проходженні лабіринту. Чарлі хоче перемогти Елджернона і починає ненавидіти мишу. Але після першого виграшу Чарлі його ставлення до миші міняється.

У звітах Чарлі відзначає зміну у своєму сприйнятті минулого і теперішнього, розуміє реальне ставлення до нього людей (розуміє як над ним насміхалися на роботі ті, кого він вважав своїми друзями) і засвоює нові для нього знання.

Швидкість навчання Чарлі в багато разів перевищує швидкість навчання звичайних людей — вже через декілька тижнів він вільно володів багатьма мовами, читав наукову літературу, особливо цікавився мовами, математикою, психологією, музикою. Його вчителька зі школи для розумово відсталих міс Кінніан спочатку радіє успіхам Чарлі, але потім з сумом розуміє, що високий розвиток інтелекту її колишнього учня робить все вужчим коло спільних для обговорення тем.

На фабриці, де працював Чарлі, він запропонував раціональніше розміщення верстатів, що дозволило б зекономити 10 тисяч доларів щорічно. Але радість директора не була підтримана працівниками, всі вони підписали петицію про звільнення Чарлі Гордона. Директор сказав, що всім буде краще, якщо Чарлі звільниться.

Чим розумнішим стає Чарлі, тим менше він розуміє себе колишнього і оточуючих і стає менш терпимим до них.

Випадок у ресторані, коли Чарлі разом з усіма почав було сміятись з розумово неповноцінного хлопчика, мийника посуду, а потім емоційно захищав хлопчину, підштовхнув Чарлі присвятити свої знання і здібності дослідженням з підвищення інтелектуального рівня людини.

Незважаючи на початковий успіх експерименту, поведінка миші дає серйозний привід для занепокоєння — її інтелект починає згасати так само швидко, як і покращувався. Чарлі розуміє, що це ж чекає на нього.

Коли миша померла, Чарлі поклав труп Елджернона в коробку з-під сиру, поховав його на задньому дворі і плакав.

Згодом Чарлі відчуває, як він втрачає інтелект, або як він пише в звітах “згущається темрява”, йому тяжко викинути з голови думки про самогубство. Але він увесь час нагадує собі про важливість своїх досліджень і записів.

Чарлі не впускає до себе в кімнату міс Кінніан, обманює її, говорячи, що вона йому більше не подобається і що він не хоче більше бути розумним.

Чарлі приходить на фабрику, звертається до директора:

Містер Доннер зустрів мене дуже люб’язно, коли я прийшов до нього й попросився на свою колишню роботу. Спочатку він поставився до мого прохання з підозрою, та коли я розповів йому, шо зі мною сталося, він засмутився, поклав руку мені на плече і сказав, Чарлі, ти мужній хлопець.

Закінчується оповідання і роман звертанням Чарлі: “P.P.S. будь ласка, якщо матимете можливість покладіть квіти на могилу Елджернона на задньому подвір’ї.”

Отож, обов’язково приходьте на вистави! 17-22 вересня Ужгород стане головним театральним українсько-європейським майданчиком держави! Шквал приємних вражень і багато незабутніх емоцій вам гарантовано!

Нагадаємо, що Другий театральний фестиваль «Монологи над Ужем» збере аж 12 театрів із Молдови, Вірменії, Білорусі, Грузії, Польщі, а також Києва, Львова, Чернігова, Коломиї та Дрогобича. Зокрема, у неймовірній виставі «Моменти кохання» на сцені Закарпатського обласного драмтеатру зіграє актор Національного академічного театру ім. Івана Франка, народний артист України Євген Нищук.

Квитки купуйте у касах ТЦ «Дастор»: (099) 319-26-20, Драмтеатру (050) 432-05-57, Лялькового театру (0312) 61-58-01.

zakarpatpost.net