Кияни спеціально приїжджають до Ужгорода уже вдруге на театральний фестиваль

17 вересня в Ужгороді стартувало грандіозне театральне дійство, яке триватиме до 22 вересня – Другий міжнародний театральний фестиваль «Монологи над Ужем». Організатором видовишної події виступила газета Неділя Закарпатські новини»  разом з Ужгородською міською радою. Фестиваль проходить у рамках святкування Дня міста.

  • Більше цікавих новин читайте у газеті «Неділя Закарпатські новини»! Купуйте газету у кіосках Закарпаття!

Приємно, що вистави проходять у вщерть заповнених залах. Закарпатці активно долучаються до свята театру. І не тільки вони. Із Києва гості їдуть спеціально, аби побувати в Ужгороді на моновиставах. Відрадно, що дехто приїжджає до столиці Закарпаття саме на цей фестиваль уже вдруге.

Мама і син – Людмила і Олексій Логінови – одні з таких пристрасних фанатів цього вражаючого дійства.

«Ми із сином спланували відпустку саме так, аби приїхати на Другий міжнародний фестиваль «Монологи над Ужем». Відвідини першого стало для нас відкриттям. Ми також підтримуємо свого доброго друга – Михайла Носу, який є організатором фесту. Усе, що відбувалося і як це відбувалося – було неймовірно!, – каже Людмила. – Стільки душі було вкладено, усе проходило дуже по-домашньому, хоча спектаклі йшли і на словацькій, і на польській мовах. Було не все зрозуміло, але тут така енергетика, що багато що ми розуміли навіть без слів».

На думку Олексія Логінова,  розвиток локальних фестивалів – це така ініціатива, яку потрібно підтримувати, тим більше, що в Ужгорода є туристичний потенціал.

«Я вважаю, що такі ініціативи мають підтримуватися, це дуже круто! І рівень росте! – каже Олексій. – І ще – мені здається, що Ужгород ще не розкрив усі свої туристичні таланти. Сюди цікаво приїжджати».

Детальніше дивіться у сюжеті 21 каналу.

Сьогодні закарпатці мають змогу побачити дві нові вистави.

Львівський обласний академічний музично-драматичний театр імені Юрія Дрогобича (м. Дрогобич) та акторка Олена Дудич у виставі-потрясінні «Маргарита і Абульфаз» (за книгою лауреатки Нобелівської премії Світлани Алексієвич «Час Sekond-Нand», режисерка – Ірина Мельник). Історія про велику силу кохання стикається з руйнацією самого поняття «людина». Геноцид вірменів у Баку 1990 року, жахи погромів, пожежі, вбивства… Чи може міжнаціональна ненависть стати на заваді коханню між вірменкою та азербайджанцем? Початок – о 18:00 на Малій сцені облмуздрамтеатру.

Також цього дня о 19.30 у театрі «Бавка» у моновиставі «Їхня сестра» (Л.Векеманс) акторка Нора Бадалян (Єреван, Вірменія). Героїня – персонаж античної міфології, Ісмена, донька Едіпа, сестра Антігони. В культурній пам’яті людства Ісмена залишилась сестрою без Вчинків. П’єса Лот Векеманс – це своєрідне оправдання Ісмени, автор дає право голосу традиційно безголосій, тихій героїні. Античний міф проходить через досвід психологічної драми двадцятого століття, драматург показує дівчинку, яка мріяла зберегти своє життя в світі катастроф. Ісмена – людина сучасного світу, яка пережила війни, екологічні катастрофи, революції. Світу, в якому поняття героїчного отримало нове забарвлення. Не Антігона, яка здійснила безглуздий подвиг заради принципу і, яка загинула, як докір у розквіті сил, а Ісмена, яка вижила, стає символом мужності в сучасних реаліях.

Отож, обов’язково приходьте!  До 22 вересня Ужгород стане головним театральним українсько-європейським майданчиком держави! Шквал приємних вражень і багато незабутніх емоцій вам гарантовано!

Квитки купуйте у касах ТЦ «Дастор»: (099) 319-26-20, Драмтеатру (050) 432-05-57, Лялькового театру (0312) 61-58-01.

zakarpatpost.net