Нині закарпатці дізнаються, як випустити із себе зомбі

Совок у головах, втрачені ідеали, відчай і кохання… Все перемішано. Як випустити з вен рабську кров і впустити туди свободу? Як змінити думки тим, кого виховували на неправильних комуністичних ідеалах і перетворили на зомбі? Як зберегти любов, коли всі обставини проти тебе?

  • Живі історії, більше ексклюзивних новин читай тільки у газеті «Неділя Закарпатські новини». Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс: 09653

17 вересня в Ужгороді стартував Другий міжнародний театральний фестиваль «Монологи над Ужем».

У цьому році буде ще цікавіше, ніж торік, – обіцяють організатори.

Уже сьогодні Львівський обласний академічний музично-драматичний театр імені Юрія Дрогобича (м. Дрогобич) та акторка Олена Дудич запрошують на виставу-потрясіння «Маргарита і Абульфаз» (за книгою лауреатки Нобелівської премії Світлани Алексієвич «Час Sekond-Нand», режисерка – Ірина Мельник). Історія про велику силу кохання стикається з руйнацією самого поняття «людина». Геноцид вірменів у Баку 1990 року, жахи погромів, пожежі, вбивства… Чи може міжнаціональна ненависть стати на заваді коханню між вірменкою та азербайджанцем? Початок – о 18:00 на Малій сцені облмуздрамтеатру.

Це вистава про Ромео і Джульєтту, тільки звати їх Маргарита і Абульфаз.

Перебираючи кожну хвилину свого життя, Маргарита знову і знову переживає наповнені щастям дні 1990 року. Спогади надають розповіді глибоку ліричність, не затуляючи її реалістичної суті. Двоє молодих людей, Маргарита і Абульфаз, грають весілля, і скоро їхня родина чекає на поповнення. Для них майбутнє має сенс, тільки якщо вони разом. Проте, для любові виникають бар’єри, унікальні для періоду і місця, але все це можна вирішити, з часом, тільки віра, надія й любов…

Сама книга авторки про людей з епохи соціалізму про те, що відбувалося з ними після розвалу СРСР. У вступі білоруська письменниця пише: «Комунізм мав божевільний план — переробити «стару» людину, «ветхого Адама». За сімдесят з гаком років у лабораторії марксизму-ленінізму створили окремий людський тип — «homo soveticus». Мені здається, я знаю цю людину, вона добре мені знайома, я з нею поруч, пліч-о-пліч, прожила чимало років. Вона — це я. Це мої знайомі, мої батьки».

Отже, ви також маєте змогу долучитися до прощання з епохою соціалізму і стати абсолютно новими людьми!

Нагадаємо, що Другий театральний фестиваль «Монологи над Ужем» збере аж 12 театрів із Молдови, Вірменії, Білорусі, Грузії, Польщі, а також Києва, Львова, Чернігова, Коломиї та Дрогобича. Зокрема, у неймовірній виставі «Моменти кохання» на сцені Закарпатського обласного драмтеатру зіграє актор Національного академічного театру ім. Івана Франка, народний артист України Євген Нищук.

Квитки купуйте у касах ТЦ «Дастор»: (099) 319-26-20, Драмтеатру (050) 432-05-57, Лялькового театру (0312) 61-58-01.

zakarpatpost.net