Як розпізнати серйозні проблеми у стосунках

Звинувачення і постійні нападки свідчать про зневагу до своєї половинки
  • Живі історії, більше ексклюзивних новин читай тільки у газеті «Неділя Закарпатські новини». Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс: 09653

Психологи визначили найнебезпечніші ознаки у відносинах, які можуть свідчити про розрив, пише Погляд.

Так, зрозуміти, що відносини зайшли в глухий кут і їх варто припинити можна, звернувши увагу на кілька простих, але важливих сигналів.

Неадекватна реакція на побажання і зауваження

Коли один з партнерів намагається мирно донести свої побажання або зауваження до своєї половинки, а та агресивно реагує і йде в контратаку – це один з основних тривожних сигналів, що у відносинах щось не так. Особливо, якщо при цьому не було озвучено порожніх звинувачень або безпідставних нападок.

За його словами, в такому випадку варто задуматися, чи варто продовжувати такі відносини, адже одному з партнерів доведеться постійно миритися з тим, що до нього ніколи не будуть прислухатися.

Критика розмовної мови

Постійна критика мови партнера не завжди кидається в очі, проте, на думку психологів, це один з тих ознак погіршення відносин, на які варто звернути увагу.

“Неправильна постановка наголосів, просторічні форми слів, плутанина в “надіти/одягнути” і так далі – всі ці небезпеки підстерігають на кожному розі. Іноді партер вважає, що це просто конструктивна спроба вирішити невеличку проблему. Але найчастіше – він просто хоче таким чином принизити і знаходить для цього такий нібито бездоганний спосіб”, – стверджує Готтман.

Узагальнення та порівняння з іншими

Коли партер робить трагедію з банальних побутових дрібниць – його в стосунках або конкретно в другій половинці щось не влаштовує. Особливо, коли замість того, щоб з’ясувати причини того, що трапилося, кохана людина починає звинувачувати в тому, що “так відбувається завжди” і “а твій друг або моя подруга так не роблять”.

“Всі докори, що включають в себе слова “завжди”, “постійно”, “весь час”, “ніколи” і інші, є неконструктивними. А це означає, що людина просто хоче звинуватити або зіграти на почутті провини іншого”.

Критика захоплень

Якщо ваша пара не любить займатися тим, чим любите ви – це нормально, так як у кожного свої захоплення та інтереси. Але коли кохана людина починає відкрито критикувати захоплення партнера – це поганий знак.

Ще гірше, якщо така тенденція почала простежуватися раптово, хоча до цього в парі знаходили спільну мову.

«Критикуючи захоплення, людина демонструє зневагу до своєї половинки”, – висловилася сімейний терапевт Моніка Лисиче.

zakarpatpost.net