Зроби шубу із себе! Як закарпатці марширували Ужгородом на підтримку тварин

Сотні ужгородців зібралися на потрібну і цікаву акцію – марш захисту тварин. Прийшли як зоозахисники, так і просто небайдужі. Головними фігурантами були собаки, частину з яких господарі або підібрали на вулицях Ужгорода, або взяли з притулків. Долучилися до маршу і мукачівці, й волонтери зі Сваляви та Берегова.

  • Більше цікавих новин читайте у газеті «Неділя Закарпатські новини»! Купуйте газету у кіосках Закарпаття!

Така ж подія пройшла у 24 містах України та в Антарктиді, де до маршу долучилися наші полярники. Головне гасло акції: «Захист слабких – справа сильних!» Особливо зворушувало, що до такого усвідомлення дійшли і діти, які тримали в руках плакати зі словами: «Цирк не для тварин», «Живодерів за ґрати!»

Головними меседжами акції була заборона використання тварин для хутра та шкіри, заборона виступу тварин у цирках, заборона дельфінаріїв, притравочних станцій, сприяння створенню зоополіції і впровадження в Україні дієвої системи контролю та покарання за жорстоке поводження з тваринами, заборона полювання та притягнення до кримінальної відповідальності  вбивць і живодерів.

Під час маршу лунали гасла: «Хутро – криваве жлобство», «Україна – гуманна країна!», «Тварини- не клоуни» та багато інших.

Організатором події в Ужгороді виступила Анжела Могорита. Волотери й зоозахисники зібралися на площі Народній перед ОДА із плакатами. Потім усі ходою через набережну Незалежності рушили на площу Театральну, а відтак через Корзо до мерії. Після цього учасники маршу повернулися на площу Народну. Люди переповідали вражаючі історії порятунку чотирилапих. Про них газета «Неділя Закарпатські новини» розповість вам наступного разу.

Цікаво, що в Києві та Львові під час маршу закликали до веганства, тобто пояснювали, чому потрібно відмовитися від вживання м’яса та продуктів тваринного походження. На жаль, в Ужгороді про такі речі ніхто не заявляв.

Хоча вбивство тварин – відбувається не лише заради хутра та шкіри, найбільше їх позбавляють життя для того, щоб потім з’їсти. Супермаркети, кафе та ресторани переповнені трупами тварин та риби. Стільки, як там, їх немає на жодній хутряній фабриці. І помирають ці нещасні також у важких муках, їх фермери експлуатують заради молока та яєць, утримують часто в жахливих умовах.

Крім того, шкода м’яса для людини вже давно доведена вченими. Міжнародне агентство з вивчення раку Всесвітньої організації охорони здоров’я віднесло оброблені м’ясопродукти – шинку, сосиски, солонину, в’ялене м’ясо, м’ясні консерви тощо – до списку “Групи 1” – найбільш шкідливих сполук, які критично підвищують вірогідність онкохвороби. До того ж жоден ворог не винищував українців з такою жорстокою послідовністю, як серцево-судинні захворювання. І це не дивно: традиційна українська (у тому числі закарпатська) кухня включає сало, багато страв зі свинини та багато інших жирних наїдків. Тож у даному випадку такі традиції добрими бути не можуть, і таке сліпе слідування традиціям може означати лише  занепад і смерть для нації. Отже, заради здорового майбутнього  усе більше свідомих людей залишають небезпечні звички в минулому.

Адже не секрет, що причина 67% випадків передчасної смертності в Україні – серцево-судинні захворювання. За даними МОЗ, вони є причиною загибелі понад 400 тисяч українців щороку. Цей список можна продовжувати ще дуже довго.

А марш захисту тварин проходив за ініціативи гуманістичного руху UAnimals уже втретє. У багатьох містах волонтери закликали учасників також відмовитися від косметики, яку тестують на тваринах. Насправді від таких експериментів багато піддослідних гине.

На жаль, тварини є беззахисними. Вони не лише не вміють говорити, але й досі у нашій державі не охороняються на державному рівні. Тому привернути увагу до цієї проблеми повинні саме люди.

Повний текст читайте тільки у газеті «Неділя Закарпатські новини».

Купуйте свіжий номер газети «Неділя Закарпатські новини» у кіосках або передплачуйте на своїй пошті!

У продажу із 20 вересня.

zakarpatpost.net