Як найменший обласний центр перетворився на театральну столицю України і Європи

Другий міжнародний театральний фестиваль «Монологи над Ужем» зібрав 12 театрів із Молдови, Вірменії, Білорусі, Грузії, Польщі, а також Києва, Львова, Чернігова, Коломиї та Дрогобича.

  • Живі історії, більше ексклюзивних новин читай тільки у газеті «Неділя Закарпатські новини». Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс: 09653

Грандіозне театральне дійство стартувало 17 вересня  і триватиме до 22-го.

Організатором видовищної події виступила газета Неділя Закарпатські новини»  разом з Ужгородською міською радою за підтримки департаменту культури Закарпатської ОДА. Фестиваль проходить у рамках святкування Дня міста.

За словами співорганізатора фестивалю Михайла Носи газета «Неділя Закарпатські новини» і надалі дивуватиме закарпатців вражаючими подіями, проводитиме неймовірно цікаві акції та популяризуватиме в нашому краї театральне мистецтво.

Відкриття фестивалю пройшло в Ужгородському коледжу культури і мистецтв під виступ ансамблю мажореток «Акцент».

Відтак там відбувалася перша з моновистав «Жовте обличчя» за мотивами однойменного оповідання Артура Конан Дойла. Головну роль зіграла акторка Віра Градюк із Польщі. Другою виставою, яку мали можливість побачити ужгородці в той же день була  «Жовтий ангел»  Державного академічного драматичного театру ім. Грибоєдова (Тбілісі, Грузія) за участі акторки Ірини Мегвінетухуцесі. Вистава надзвичайно зворушлива. Її ідея в тому, що кожен із має свого ангела і всі ми можемо також стати ангелами, щоправда, дехто – грішним.

Наступного дня на малій сцені Закарпатського облмуздрамтеатру імені братів Шерегіїв актор театру та кіно Юрій Радіонов із київського ProEnglish Theatre зіграв у постановці «A Morphine» за твором Михайла Булгакова і показав, що таке залежність – як від кохання, так і від наркотиків, цигарок, алкоголю. А в ляльковому театрі «Бавка» актор Державного молодіжного драматичного театру «З вулиці Роз» (Кишинів. Молдова) Олексій Штирбул презентував гостросюжетну захоплюючу психологічну моловиставу «Квіти для Елджернона» (за відомим твором Деніела Кіза) про розумово відсталого хлопця Чарлі Гордона, який мріє стати розумним.

У четвер, 19 вересня, на Малій сцені облмуздрамтеатру Львівський обласний академічний музично-драматичний театр імені Юрія Дрогобича (м. Дрогобич) та акторка Олена Дудич показали виставу-потрясіння «Маргарита і Абульфаз» (за книгою Світлани Алексієвич «Час Sekond-Нand»). Це – історія про велику силу кохання, де герой стикається з руйнацією самого поняття «людина».

А о 19.30 у театрі «Бавка» у моновиставі «Їхня сестра» (Л.Векеманс) акторка Нора Бадалян (Єреван, Вірменія) показала античну трагедію про двох сестер, одна з яких здійснила безглуздий подвиг і загинула, а друга мовчала і вижила.

У п’ятницю, 20 вересня, на малій сцені облмуздрамтеатру імені братів Шерегіїв представлять театральний проєкт «Theatrum MUNDI» із Чернігова. У моновиставі «Чому люди не…»? (драматург Сергій Астраханцев) актор Микола Бичук роздумуватиме про питання, яке задаємо собі найчастіше – «Чому?» Цеи – історія молодої людини, яка заплуталася в життєвому вирі і розчарувалася в ньому. Чи потрібна втеча і як знайти новий сенс? Про день, який перевертає життя з ніг на голову. Початок – о 18.00. Ви ще можете встигнути придбати квитки і побачити надзвичайно цікаву виставу.

А о 19.30 у ляльковому театрі «Бавка» презентують одну з кращих постановок Києва, виставу «FRIDА» (Скажена Голубка) Тетяни Іващенко. Акторки Анжеліка Драпіковська та Ольга Тихоненко розкажуть про божевільну історію кохання мексиканської художниці Фріди Кало до свого чоловіка Дієго Рівери, який постійно зраджував її, доводив до самознищення, емоційного вигорання. І лише мистецтво рятувало покинуту Фріду, коли та створювала свої фантастичні полотна.

У суботу, 21 вересня, о 17 годині в театрі ляльок «Бавка» оживе історія про легендарну Квітку Цісик. Мар’яна Кодіна-Іванович з театру «Соломія» (м. Коломия) у моновиставі «Квітка ностальгії» (режисерки Любові Липовської) розповість про життя і творчість уславленої українки, яка підкорювала естрадно-пісенні олімпи Америки і співала у хорі з Майклом Джексоном. У постановці жива музика структуруватиме канву дійства.

А о 19.00 в облмуздрамтеатрі Національний академічний драматичний театр ім. І. Франка (Київ) покаже виставу, яку можна назвати головною родзинкою фестивалю – «Момент кохання» за твором Володимира Винниченка, у якій зіграє народний артист України Євген Нищук. Він розповідатиме про найсвітліші людські почуття, однак у дуже незвичний спосіб. Такого ви ще точно не чули і не бачили! Заради цього варто прийти на вражаючу виставу!

І останній день фестивалю «Монологи над Ужем»  розпочне Галерея Сценографії» (Львів) проєктом «Застільний період». Андрій Петрук у документальній моноп’єсі «Інтерв’ю з другом» (Андрія Бондаренка), розповість, що відчуває «зайва людина» з вищою освітою та епізодичними заробітками на будівництві. Тут зустрінуться заробітчанин без грошей та повія. Він не має з чого оплатити її послуги, а вона ще не мала жодного клієнтіа. Як їм бути? Про це ви дізнаєтесь під час вистави.

І завершить фестиваль музична вистава «Андрій Миронов. Життя продовжується». Павло Усович із Білорусі (Могильовська обласна філармонія) о 18.30 в ляльковому театрі «Бавка» розповість найцікавіше про видатного актора, якого багато хто знає із фільмів «Остап Бендер» та «Діамантова рука».

Фестиваль проходить аж на чотирьох локаціях – на малій та великій сцені обласного музично-драматичного театру, у театрі ляльок «Бавка» та в Ужгородському коледжі культури і мистецтв.

Обов’язково приходьте на вистави! Шквал приємних вражень і багато незабутніх емоцій вам гарантовано!

Квитки купуйте у касах ТЦ «Дастор»: (099) 319-26-20, Драмтеатру (050) 432-05-57, Лялькового театру (0312) 61-58-01.

zakarpatpost.net