Ужгородські бобри перебралися до нас зі Словаччини

Інформатор газети «Неділя Закарпатські новини» помітив в Ужгороді бобрів. З метою їхньої безпеки не будемо вказувати місце, де вони живуть, адже люблять їх далеко не всі. На жаль.

  • Живі історії, більше ексклюзивних новин читай тільки у газеті «Неділя Закарпатські новини». Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс: 09653

Кажуть, що вони перебралися до нас зі Словаччини.

Про них у більшості з нас лише поверхові знання. А вони надзвичайно цікаві і досить розумні.

Бобри – одні  з найбільш спокійних тварин, що ведуть розмірене життя і ніколи не роблять людям зла. Вони є вегетаріанцями і зовсім не їдять м’яса, харчуються виключно рослинами.

Влітку це пагони, гілки, кора, листя та бруньки, взимку ж єдиною їжею є деревина, серед якої перевага віддається вербі, осиці і березі. Оскільки взимку тварини не виходять зі своїх будиночків, то туди запасають їжу заздалегідь, натягуючи гілля під воду. Перетравлювати деревину гризунам допомагають бактерії, що живуть в сліпій кишці, а перемелювати їжу – величезні різці, які ростуть протягом усього життя.

Главою бобрової сім’ї вважається самка. Одне сімейство займає територію площею в 3 квадратних кілометри. Справа в тому, що крім батьків-бобрів в родині живе ще виводок минулого і поточного року. Загалом дитинчата до двох років батьків не покидають. А з цього віку одразу готові самі створювати собі родини. Самець може важити до 30 кілограмів, як і восьмирічна дитина. Житло ці милі тварини  споруджують над водою. А от вхід в нього завжди знаходиться під водою. Напевно, так вони захищають свій будинок від хижаків і нежданих гостей.

У вільний час бобер постійно зайнятий підтриманням у належному стані свого хутра. Справа в тому, що для збереження хутром водовідштовхувальних властивостей, його треба змащувати виділеннями з сальних залоз, для чого використовується спеціальний кіготь на задніх лапах. Це дозволяє тварині не промокати і не мерзнути навіть у крижаній воді. Саме ним він і робить собі елегантні зачіски та розчісує шерсть.

У дикій природі на бобрів полюють вовки, ведмеді і лисиці. Однак найбільшим ворогом є людина, оскільки тварин вбивають заради хутра, а в деяких регіонах навіть їдять їхнє м’ясо.

На бобрів також багато нарікань за те, що вони гризуть дерева, але закарпатські лісоруби протягом року нищать у тисячі разів більше лісів, ніж ці невеликі істоти.

Повний текст читай тільки у газеті «Неділя Закарпатські новини».

Купуй свіжий номер газети «Неділя Закарпатські новини» у кіосках або передплачуй на своїй пошті!

zakarpatpost.net