Шкідники та мурахи не дали їй вижити. І ось що зробила закарпатка

Хочу поділитися зі своїм улюбленим виданням і його читачами своїм досвідом вирощування пізньої капусти. Вона звичайно ще на грядках. Але до цього року з її вирощуванням на моїй ділянці щось не клеїлося, ніяк не могла досягти хорошого врожаю, шкідники та хвороби не давали їй довго жити. І ось я вирішила посадити капусту на тому місці, де жили садові мурахи, пише популярна на Закарпатті газета «Господарські поради».

  • Живі історії, більше ексклюзивних новин читай тільки у газеті «Неділя Закарпатські новини». Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс: 09653

До початку висадки розсади ґрунт опрацювала препаратом від мурах, а через тиждень стала її висаджувати, додаючи в кожну ямку по дрібці золи.

Висаджені рослини поливала, розпушувала землю. Мурашок не було видно. Капуста з кожним днем підростала і була здоровою на вигляд. Я відволіклася на інші роботи і вже не звертала на неї особливої уваги. А коли звернула, була просто приголомшена: краєчки листків виявилися в дрібних дірках та ще й пожовкли.

Що робити? І тут сусідка по дачі порадила присипати качани порошком із тютюнового листя. Купила його на «П’яному ринку», змолола і обсипала отриманим засобом всю мою капустку. Проблема була вирішена. Листя більше ніхто не калічив. Отак без всіляких хімічних препаратів я врятувала урожай.

Зараз на ділянці – соковиті, гарні, величезні капустяні головки. І вже чекаю жовтня, коли ми зазвичай готуємо квашену капусту у великій дерев’яній бочці – щоб вистачило усій нашій великій родині.

Іванна Діус, газета «Господарські поради» ексклюзивно для zakarpatpost.net