Що чекає в Ужгороді на Петефі, «Корону» та «Україну» і чи купуватимуть іще автобуси

Богдан Андріїв розповів про ремонти доріг, освітлення та озеленення міста

Цими вихідними Ужгород святкує  1126 років з часу першої відомої нині писемної згадки про нього. Скільки б не дискутували щодо віку міста, столиця Закарпаття залишається одним із древніх європейських міст, нехай і найменшим, але найбільш колоритним, багатонаціональним  і цікавим обласним центром України.  А ми під час наших «Недільних бесід» поговоримо про Ужгород сучасний – про плани, проблеми міста, про те, що зроблено для жителів і найбільше  їх хвилює. Отже, сьогоднішнім гостем газети «Неділя Закарпатські новини» є міський голова Ужгорода Богдан АНДРІЇВ.

  • Більше актуальних новин читай у газеті «Неділя Закарпатські новини»! Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс: 09653

Тривають ремонти

– Останнім часом у місті багато робиться. Це радує. А що вважаєте  в цьому році було зроблено найважливіше?

– Оновленого вигляду набула набережна Незалежності, де проводили капітальний ремонт. Якби не треба було доводити деяким активістам, що це хороша і потрібна справа – це б вдалося зробити раніше. Завершили ми й перший етап капітального ремонту площі Шандора Петефі, зробили пішохідну частину, відновили рух на проїжджій.

Цього року ми продовжували виконувати розпочаті проекти, планували, розробляли нові. Зокрема, закінчили реконструкцію вулиці Можайського, капітальні ремонти Шумної, Собранецької, Одеської, зараз тривають капремонти Капушанської і Станційної, капітальний ремонт вулиці Антонівської, де раніше ніколи не було асфальту. Сподіваюся, що ще в цьому році отримаємо субвенцію із держбюджету на капітальний ремонт вулиці Юрія Гагаріна.

Можна сказати, що нарешті маємо стадіон, на якому можна проводити легкоатлетичні змагання всеукраїнського та міжнародного рівнів, адже завершили реконструкцію легкоатлетлетичного ядра на стадіоні «Авангард». Це – з основного, що вдалося зробити. Про ремонти внутрішньобудинкових територій, покрівель, щитових, ремонти у дитячих садках, школах, говорити не буду, бо їх було дуже багато.

Також для комунального підприємства «Ужгородський муніципальний транспорт» ми закупили ще 10 автобусів марки «Електрон», взяли їх у лізинг. Таким чином, загалом 20 сучасних комунальних автобусів надаватимуть  послуги з перевезення на ужгородських маршрутах.

Яка доля скверика на Петефі

– Що чекає на скверик на площі Шандорі Петефі? Коли закінчиться ремонт?

– Є проект, відповідно до нього межі скверу змінюватися не будуть, зробимо капітальний ремонт: буде перестелено бруківку, висаджено зелені насадження, встановимо нові світильники, лавиці, урни для сміття.

Якщо вдасться цього року провести тендер, роботи плануємо там завершити у наступному році.

Що чекає на «мертві» об’єкти – «Корону» і «Україну»

– Два проблемні довгобуди «Корона» і «Україна» і територія довкола них. Хоч вони приватні, але ні Корзо, ні площа Кирила і Мефодія через них не ремонтуються. І там, і там їх бачать не лише ужгородці, але й гості. Якщо власники не дійдуть згоди, будівництво затягнеться ще не на один рік. Як будете діяти?

– Наскільки мені відомо, поки що ці об’єкти заморожені. Що там і як – нам невідомо, говорити про якісь терміни – тим більше важко. Розпочати ремонти не можемо, бо немає сенсу: туди їздитимуть великі будівельні автомобілі і просто знищать нове покриття. Це стосується і «України», і «Корони».

Сакури підсаджують

– Питання озеленення міста хвилює багатьох. Дерева висаджують, але їх недостатньо, та й багато каштанів, наприклад, хворі, сакури висихають місцями. Чи планується більш активно їх підсаджувати на найулюбленіших туристичних локаціях?

– Так. Сакури постійно підсаджуємо. У цьому році підсаджували і на проспекті Свободи, і в історичній частині, де чехословацька забудова, саме там, де найчастіше фотографуються туристи, і на вулиці Марії Заньковецької. І надалі будемо також висаджувати нові дерева. Пріоритет сакурам надаємо в пішохідній зоні, де найкращі туристичні локації, де в період цвітіння кожне дерево є фотозоною.

Боздоський парк оживає

– Якою буде доля Боздоського парку? Чи є надія, що він стане новою туристичною локацією?

– Ужгородці можуть підтвердити, що останнім часом парк міняється, облаштовуються доріжки, приводяться до ладу насадження: старі, аварійні видалено, висаджено багато молодих дерев. Є багато позитивних змін, продовжуємо працювати й далі. Зараз виготовляється паспорт об’єкта, щоб ми могли проводити роботи на алеях, змінювати покриття. Це – парково-заповідна зона і без необхідної документації починати серйозні роботи не можна.

 Автопарк оновлюватиметься поступово

– Ви згадали, що закупили ще 10 нових автобусів. Звісно, це дуже добре. Однак людей хвилює, що серед маршруток все одно багато малих і старих. Як надалі оновлюватиметься автопарк?

– Оскільки ця діяльність не є високорентабельною, на жаль, підприємці, які працюють на міських комунальних маршрутах, не оновлювали автопарк досить довго, бо не мають такої можливості. Саме через це ми розширюємо автопарк комунального підприємства, закупили цьогоріч ще 10 автобусів, сподіваюся, вдасться нам придбати новий транспорт і в наступному році. Вивчимо ситуацію, можливо, докупимо ще кілька автобусів меншої пасажиромісткості.

Водогони в Ужгороді замінюють поетапно

– Нерідко люди нарікають на відсутність води. Що зроблено і що планується для заміни, оновлення системи водогону?

– Замінюємо мережі, у тому числі й водопостачання та водовідведення, там, де робимо капітальні ремонти дорожнього покриття. Як, наприклад, на вулиці Шумній. Там замінили  водопровід, аби через аварії не треба було розкопувати дорогу  після того, як її відремонтують. Так само на вулиці Можайського, на площі Шандора Петефі. Повністю одразу замінити всі міські водогони – поки що такої можливості у нас немає, бо дуже дорого. Але є напрацювання і з цього питання.

Нічний Ужгород став фантастичним

– Зараз дуже гарною є набережна Незалежності з новими світильниками. Нічна підсвітка «оживила» Петефі. Щось іще у плані освітлення планується робити у цьому році?

– Загалом у цьому році щодо освітлення міста ми попрацювали досить плідно: замінили лампи, встановили нові світильники, на ряді вулиць провели вуличне освітлення. Крім того, тривають роботи з уточнення проекту із заміни ламп на енергозберігаючі. Уся програма потребує близько 12 мільйонів гривень. Погоджуюся, нічний Ужгород став дуже гарним. Звичайно, планів іще багато. Будемо працювати і зробимо наше місто ще кращим.

Марина АЛДОН, газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net