Ті, що «прикрашали» закарпатські театри: в Ужгороді презентували видання «Декоратори театрів Підкарпатської Русі»

Міжнародний фестиваль моновистав «Монологи над Ужем»» та газета «Неділя Закарпатські новини» презентували нову книгу театрознавця Олега Зайцева.
На презентації були присутні актори, режисери, драматурги, театрознавці з різних країн, які приїхали на фестиваль. Народний артист України, актор Національного театру ім. Івана Франка Євген Нищук та професор, театрознавець Василь Неволов відзначили важливість таких видань для театрального середовища. Зокрема, професор Неволов у вітальному слові наголосив: «Важливе видання, багатющий зібраний матеріал, вагомий науково-театрознавчий доробок! Вітаю і дякую, пане Олеже! Велику і вдячну справу робите!».

У книзі «Декоратори театрів Підкарпатської Русі1919-1938» на основі архівних джерел, періодичних матеріалів, експонатів музеїв розглядається творчість декораторів театрів Підкарпатської Русі 1919 -1938 рр., а саме: «Руського театру товариства «Просвіта» в місті Ужгород (Микола Коник, Микола Кричевський, Марія Морська, Микола Филик), театр «Нова сцена» в місті Хуст (Марія Тушицька-Руда-Чернєкова та Михайло Михалевич).

Видання адресоване широкому колу читачів, театрознавцям, студентам мистецьких закладів, адже в цьому виданні можна знайти цікаву інформацію про діячів театрального мистецтва того часу.

Над дизайном книги «Декоратори театрів Підкарпатської Русі1919-1938» працював Pavel Ivashkovich. Друк – Аутдор Шарк. Літературний редактор – Людмила Попова.

Назва професії походить від англійського decorate, що означає «прикрашати». Професія декоратора виникла в стародавньому світі у зв’язку з потребою вищого класу – правителів і служителів культури оточити себе величним інтер’єром з унікальних матеріалів, що вражав уяву народу і викликав неповторне враження у делегації з інших держав.

Нагадаємо, що в Ужгороді з 17 по 22 вересня проходив Міжнародний театральний фестиваль «Монологи над Ужем». Було представлено 12 вистав із Грузії, Білорусі, Вірменії, Молдови, Польщі та України.

zakarpatpost.net