У закарпатки вдома росте рослина, від якої просто розповзаються змії

Постійна читачка газети «Господарські поради»  із Тячівщини поділилася просто унікальним секретом вирощування домашніх огірків. У городі Марії, наче десь у Едемському саду. Така розкішна городина, що навіть зривати шкода.Помідори чері в неї вищі за неї саму – під 2 метри у висоту. І на кожній гілочці багато томатів.

  • Живі історії, більше ексклюзивних новин читай тільки у газеті «Неділя Закарпатські новини». Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс: 09653

Також у жінки дуже гарна герань. Росте вона густо, квітне буйно.

«Герань дуже добре висаджувати біля хати. Старожили кажуть, що вона охороняє город від недоброго ока, а хату від заздрісників і взагалі, що відганяє з обійстя злі сили, – стверджує Марія. – Звісно, усе це забобони, але вчені довели, і я про це читала, що герань виділяє багато ефірних масел зі специфічним запахом. Вони відлякують комарів і наділені антисептичним ефектом, вбивають у повітрі бактерії і грибки».

Хоч герань – квітка не нова, але завжди у моді. Вона знайома нам усім ще з дитинства. Колись таких було багато  у всіх школах, нині ж ними засаджують навіть клумби у містах.

Цікаво, що в перекладі з грецької герань означає журавель. Напевно саме через це наші предки казали, що там, де герань зростає, туди змія не заповзає. Вони просто ще тоді не знали, що не лише птахи можуть знищувати плазунів, але й самі квіти можуть їх відлякувати запахом.

Марія не купує жодних хімічних препаратів, у неї все натуральне, екологічно чисте. Для цього вона не робить навіть компост, а використовує тваринний послід.

«Я маю вдома худобу, вона випасається у горах. Ландшафт тут, наче альпійські луки, рослинність буйна. Тож до ґрунту, де висаджено овочі, додаю овечий послід, який перегнивав 4 роки і перетворився на торф. І це діє, наче чарівна паличка, ніби гормон росту», – наголошує жінка.

Вона радісно щебече, що ще в неї в саду ще росте гігантська морковка. Саме зараз вона цвіте. Стебло – майже до пояса. Самі морквини також дуже великі.

Жінка вдоволена дарами свого городу і радить підживлювати рослини лише натуральними добривати, мовляв лише так, овочі виростуть здоровими та смачними.

Повний текст читай тільки у свіжому номері газети «Господарські поради».

Купуй свіжий номер газети «Господарські поради» у кіосках або передплачуй на своїй пошті!

zakarpatpost.net