Закарпатська продавчиня чоловічого диво-зілля: «Моєму дідові вже майже 70 років, а він усе ще повний сил!»

Перстач прямостоячий, дикий калган, узик або зав’язний корінь – якщо вам невідомі ці назви, то потрібно терміново заповнити прогалину. Адже мова йде про справжнього цілителя, який творить дива.

  • Живі історії, більше ексклюзивних новин читай тільки у газеті «Неділя Закарпатські новини». Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс: 09653

Закарпатські горяни про нього добре знають і активно пропонують туристам. А дехто навіть їде його продавати на відомі курорти сусідніх областей, наприклад у Трускавець.

Там чути хустсько-тячівський говір.

Наші земляки розповідають, що вже далеко не перший рік торгують на Львівщині. Працюють вахтовим методом – одні їдуть додому, інші члени родини їдуть їм на заміну. Вдома ж менші домочадці, зазвичай діти,  заготовляють лікарські рослини, гриби та ягоди. Корінь висушують і пакують у поліетиленові пакетики.

«Дикий калган добре відомий в медицині. Він широко використовувався століття тому нашими бабусями, а в 1960-х роках про нього згадали і він навіть з’явився в аптеках. З висушеного кореня можна приготувати відвар, настоянку, порошок для присипок, мазі», – розповідає Марія з Тячівщини.

За словами жінки, диво-рослина відмінно вбиває бактерії і вона використовує народні ліки для лікування ангіни, обробки ран, при опіках. Якщо ж болить шлунок, варить із кореня чай. Його також дає пити онукам для покращення апетиту.

«Я беру рівну кількість калгану і липового вугілля й готую зубний порошок, із якого роблю компреси, коли болять зуби, – долучається до розмови Ірина із Хустщини. – Цей засіб також зупиняє кровоточивість ясен, знімає всякі запалення в роті».

Молодиця стверджує, що такий порошок і позбавляє неприємного запаху в роті і нейтралізує алкогольний перегар.

Повний матеріал читайте тільки в газеті «Неділя Закарпатські новини». У продажу із 20 вересня.

zakarpatpost.net