Які ж основні причини його корисності.

  • Живі історії, більше ексклюзивних новин читай тільки у газеті «Неділя Закарпатські новини». Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс: 09653

При правильному догляді кущі помідорів, як і багатьох інших культур, потребують пасинкування — регулярної стрижки, метою якої є видалення зайвих зелених відростків, формування і зростання яких відтягує на себе поживні елементи. Виконується пасинкування для поліпшення якості врожаю. Після кожної такої процедури набирається непогана кількість зрізаного бадилля. Багато дачників просто викидають його. Насправді такий підхід є неправильним, адже зрізану зелень можна використовувати з користю для господарства, інформує Ukr.Media.

Боротьба зі шкідниками

Дачні рослини протягом всього сезону регулярно атакують шкідливими комахами, які поспішають поживитися зеленню і плодами. Далеко не кожен знає про те, що в томатному бадиллі міститься отруйна сполука соланін. Саме він допоможе впоратися з павутинним кліщем, попелицею, морквяною мухою, пилильщиком і різноманітними гусеницями.

Приготувати смертельний склад нескладно. Беремо 4 кг свіжого бадилля, подрібнюємо і заливаємо 10 літрами теплої води. Склад повинен настоятися 3-4 години, після чого відправляється в каструлю на плиту, на повільний вогонь ще на 30 хвилин (обов’язково потрібно накрити каструлю кришкою). Після цього відвар потрібно остудити, процідити і розбавити водою у співвідношенні 1 до 4. Для прилипання отрути до культури додаємо у воду 40-50 грам мила.

Важливо: обробка проводиться раз в 5-7 днів. Не зловживайте використанням соланіну, бо «передозування» може знищити врожай. Також слід дотримуватися зазначеної рецептури. Також, даний метод забороняється використовувати на рослинах, які були вражені яким-небудь захворюванням.

Приготування компосту

Томатне бадилля — один з кращих видів сировини для приготування компосту. Уклавши бадилля в компостну яму, слід перешарувати його з землею, а також розчином коров’яку або сечовини, які прискорять процеси гниття. Такий компост буде готовий через 1 рік.

Примітка: якщо бадилля томатів було піддане «фітофторозу», то його також можна використовувати для створення компосту. Однак, щоб не допустити поширення небезпечних для врожаю спор, компост доведеться витримувати 3 роки.

Рідке добриво

Компост — це одна з тих речей, що готується досить довго. Томатне бадилля можна пустити і на створення «швидких» добрив. Відмінним прикладом буде рідке «зелене» підживлення, яке виступить в якості азотного добрива. Для цього береться бочка, яка заповнюється на 2/3 виполеними бур’янами перемішаними з томатним бадиллям. Остання повинна становити не більше 1/4 всієї зеленим маси. Після цього ємність заливається водою і накривається плівкою, в якій проробляється кілька отворів для газообміну. Якщо на дворі стоятиме тепла погода, то підживлення приготується через 7-10 діб. Використовувати добриво у складі розчину — 1 літр підживлення на 10 літрів води.

Важливо: пам’ятайте про те, що використовувати можна тільки здорове томатне бадилля, без ознак захворювань.

Зола

Найбільш просте натуральне добриво, яке можна приготувати з томатного бадилля. Більше того — це абсолютно безпрограшний варіант. Найголовніше в тому, що велику кількість золи можна заготовити вже після збору врожаю, коли всі плоди прибрані з кущів. Рекомендується кілька днів просушити бадилля і тільки після цього спалити. Отриману золу відразу ж використовуємо за призначенням — удобрюємо ділянку у процесі підготовки городу до зимівлі.

Мульча

Так само як підсушену траву і обрізані гілки, томатне бадилля може бути використане для приготування мульчі. Само собою, для цього в господарстві повинен бути відповідний подрібнювач. «Помідорна» мульча особливо хороша, бо дозволяє затримувати вологу в ґрунті на значно більший термін. Вона також пригнічує ріст бур’янів. Надалі, мульча за кілька місяців перегниє і стане непоганим добривом для ґрунту.

zakarpatpost.net