Коли побачив ці чорні яйця, думав, що фотошоп

У 2011-му році генетики виявили, що незвичайний колір м’яса та внутрішніх органів цих птахів (явище, зване фибромеланозис) пов’язаний з мутацією гена ендотелін-3 який відповідає за розвиток клітин, що виробляють фарбувальні пігменти – надмірна кількість пігменту і викликає почорніння не тільки шкіри і кісток, але і внутрішніх органів, пише agronews.ua

  • Більше актуальних новин читай у газеті «Неділя Закарпатські новини»! Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс: 09653

З недавнього часу Ayam Cemani набирають популярності в США та Європі. Півні важать 2-2,5 кг, вага курей – 1,5-2 кг. Яйця важать в середньому 45 г. Чорні кури дуже дорогі. Їхня ціна коливається від 10 до 100 USD. Птахи з гіперпігментацією набагато дешевші.

Незважаючи на високу ціну, виведення величезної кількості «чистих» курчат аям цемані – справа нелегка. Необхідно використовувати при розведенні інбридинг (англ. Inbreeding, від in – «всередині» і breeding – «розведення» – схрещування близькоспоріднених форм в межах однієї популяції). Тільки з 40% запліднених яєць, поміщених в інкубатор, вилуплюються курчата.

Та окрім екзотичного зовнішнього вигляду цієї породи курей науково підтверджено унікальні лікувальні властивості їхнього м’яса. Воно містить підвищений рівень карнозину – пептиду, який продають в якості харчових добавок. Люди приймають карнозин для росту м’язової маси, уповільнення старіння, при діабеті і навіть аутизмі, і як показали дослідження, м’ясо чорних курей – один з найбагатших природних джерел цього з’єднання.

zakarpatpost.net