Закарпатець побував на шокуюче-сенсаційній виставці законсервованих людських тіл

Побачити ембріони на різних стадіях розвитку, людське серце, легені, мозок, статеві органи окремо від тіла можна на унікальній скандальній виставці, яку в деяких країнах світу навіть заборонили.

  • Більше актуальних новин читай у газеті «Неділя Закарпатські новини»! Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс: 09653

Але в той же час анатомічну подорож у світ незвіданого уже оцінили 49 мільйонів глядачів у Польщі, Нідерландах, Китаї, США, Канаді та інших країнах. Вперше її змогли побачити японці в 1995 році, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Аби показати улюбленим читачам сенсаційно вражаючі експонати справжніх законсервованих людських тіл, інформатор газети «Неділя Закарпатські новини» побував у Києві у ВДНГ на виставці Body Worlds – «Всесвіт тіла».

Ця унікальна експозиція здатна повністю змінити уявлення про власний організм. Усі експонати постають у різних позах, дехто з них – навіть на спортивних снарядах, хтось грає в хокей, хтось – у футбол, хтось сидить за столом і грає у покер, хтось – на саксофоні, а хтось навіть займається коханням або стоїть на колінах і комусь пропонує власне серце у долонях. Є людина, розрізана лазером на 5 частин, кожна з яких, як окрема об’ємна смужка, на якій видно м’язи, кістки та внутрішні органи. Є розрізана навпіл, загалом кутів розрізу багато. Через це все сприймається більш глибоко і життєво, дуже реалістично. Виставлено експонати у темних лабіринтах. Від побаченого вразливим стає моторошно. Для того, аби допомогти людям, якщо їм стане погано, там постійно чергує медичний персонал.

Автором колекції є німецький анатом Ґунтер фон Гаґенс. У 1970-х роках він розробив метод пластинації, який полягає в заміні рідин і жирів тіла на синтетичні полімери. На відміну від муміфікації та бальзамування, такий спосіб дозволяє зберегти тіло чи окремі органи у стані, подібному до «живого»: з мінімальним пошкодженням клітинних структур та рельєфу тканин. Тому експонати називаються пластинатами.

Усі вони – це справжні людські тіла, збережені після смерті. Але заради виставки ніхто нікого не вбивав, добровольці самі передали їх науці ще за життя.

Та все ж, виставка стала скандальною, деякі країни не дали дозвіл виставляти шокуючі експонати.

Автор показав фактично всі цикли життя людини – від самого моменту зачаття, кожну фазу розвитку ембріо¬на – від дорослішання і аж до старіння.

Виставкою автор мав на меті не здивувати людей, а показати, що відбувається з тілом у різні періоди життя. Іншим завданням є пропаганда здорового способу життя. Не дарма там показано чорні легені курця, печінку людини з ожирінням, є також стенд про здорове харчування.

Загалом інформаційних стендів багато. На них подано цікаву інформацію, наприклад, про шкідливі звички, про зародження життя.

«Це майже парадокс: ця виставка показує смерть, аби  пролити світло на загадку життя. Я сподіваюся, що завдяки Body Worlds відвідувачі дізнаються більше про живі тіла. Виставка – це прекрасний шанс для споглядання, осяяння, філософських роздумів та самоусвідомлення», – вважає сам творець унікальних експонатів.

Також на прикладі людських клітин можна побачити, як виглядають ракові пухлини, інсульт і хвороба Альцгеймера.

Багато хто вирішив пожертвувати тіло науці саме після відвідин виставки. У організаторів наразі є вже картотека з 18 тисячами донорів, які після смерті хочуть стати частиною «Всесвіту тіла».

Фон Гаґенс пластинує не лише людей, але й тварин. Але вони вже є експонатами іншої виставки  «Тварина навиворіт».

Пластинати відомого німця в Україні виставляли вже кілька разів – у 2010 та 2012 роках, але «Всесвіт тіла» у нас вперше.

Сам Гагенс також заповів тіло цьому проекту. У заповіті він вказав, що процедуру пластинації повинна зробити його дружина.

Над виставкою він працював більше 20 років і переконаний, що вона надихне людей більше стежити за своїм тілом, відмовитися від шкідливих звичок та вести здоровий спосіб життя.

Володимир ЗАКАРПАТСЬКИЙ, газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net