На Закарпатті збудують дорогу, яка передбачає використання як основний матеріал звичайну глину

30 вересня голова облдержадміністрації Ігор Бондаренко зустрівся з директором австрійської фірми «ХОЛЬЗО ГмбН» Чаба Палфі, менеджером Йосипом Ола та директором ужгородської фірми ТОВ «ХОЛЬЗО УКРАЇНА» Андрієм Сербайлом, повідомляє пресслужба Закарпатської ОДА.

Йшлося про будівництво доріг в області. Гості розповіли, що пропонують для будівництва доріг на Закарпатті використовувати принципово нову для нас канадську технологію, яка передбачає використання як основний матеріал звичайну глину.

  •  Живі історії, більше ексклюзивних новин читай тільки у газеті «Неділя Закарпатські новини». Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс: 09653

Останню перемішують зі спеціальною рідиною, яка перетворює матеріал на тверде покриття. Гарантія такого покриття – 10 років, а вартість – у 5-6 разів менша за асфальтобетон. Використовується ця технологія вже у 50-ти країнах останні 30 років. Для України ж вона цілком нова.

Присутній на зустрічі начальник Служби автомобільних доріг у Закарпатській області Михайло Попович повідомив, що технологія пройшла випробування в експертному столичному інституті, будувати таким способом шляхи можна у будь-яку погоду, а збудована дорога також може бути використана як основа для асфальтобетонного покриття. У нашій області використання цієї технології може значно пришвидшити будівництво доріг, особливо сільських та лісових. Перший експериментальний кілометр дороги з глини планують збудувати між селами Данилово та Олександрівка на Хустщинівже у жовтні нинішнього року.

Ігорю Бондаренку інвестори також продемонстрували відеоролик будівництва дороги з глини де видно, що технологія не потребує спеціальної техніки – будівельники використовують звичайні трактори та катки, і запросили незабаром оглянути новозбудований шлях.

– Не бачу перепон, аби не використати на Закарпатті цю унікальну технологію. Якщо вона доведе свою ефективність, це дозволить у кілька разів пришвидшити будівництво доріг в області. Наш край у цій справі стане прикладом для всієї країни. Гадаю, що ця ідея дуже корисна, оскільки добре поєднує прийнятну ціну і високу якість. Можу вас запевнити, що матимете повну підтримку облдержадміністрації у реалізації цього проекту.

zakarpatpost.net