У якому ресторані в Ужгороді ресторані на День Павла проводилися бали

Старі, вицвілі, обвислі риштування, наче покинуті напризволяще будівлі у зоні відчуження можна побачити не десь у Чорнобилі чи в далекому гірському Богом забутому селі, а в самісінькому центрі Ужгорода на площі Театральній.

  • Більше актуальних новин читай у газеті «Неділя Закарпатські новини»! Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс: 09653

А колись ця багата на історію і улюблена ужгородцями споруда переживала часи небувалого розквіту і сюди приїжджали світові знаменитості, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

У ресторані на День Павла проводилися бали

Тож пригадаймо, якою була «Корона» колись.

Відомо, що побудували готель-ресторан на місці готелю, що називався «До другої угорської корони». Перший також був двоповерховим, але більш простим, без прикрас на фасаді. Про цей заїжджий двір згадується ще в 1840-х роках.

«Колекціонери старовинних листівок і фотографій Ужгорода мають всього кілька зображень того, першого готелю. Судячи з них, готель розташовувався лише на другому поверсі, внизу ж, можна побачити, знаходилася корчма, далі – кав’ярня та кілька інших магазинчиків. Чому готель вирішили перебудувати – невідомо, але є деякі дані про те, що старий готель могла у 1907 році знищити пожежа», – пише про нього ужгородська журналістка Тетяна Літераті.

Другу «Корону», тобто ту, що вже відома нам, спробував дослідити історик Йосип Кобаль. І ось що він відмітив у книжці «Ужгород відомий і невідомий»:

«Центральною і найбільш давньою пам’яткою площі, навколо якої вона власне і формувалася, є готель «Корона». Сучасна будівля, на відміну від надпису на стіні, була зведена не в 1908, а в 1910 році, причому попередню стару будівлю розібрали до основи.

Перші письмові згадки про «Корону» належать до першої половини ХІХ ст. Відомий російський мовознавець, палеограф й етнограф, доктор слов’янської філології Ізмаїл Срезнєвський (1812–1880), перебуваючи в науковому відрядженні у слов’янських країнах Європи, приїхав в Ужгород. «Постоялий двір у «Короні», — писав він, — дуже порядний; дві кімнати в чистоті і все в порядку». «Корона» славилася своїми чудовими винами і балами на День Павла (21 січня). До перебудови великий зал знаходився на другому поверсі, потім — на першому. У 1912 році тодішній орендар ресторану «Корони» Мано Фюреді переробив «Акацієвий сад», який служив відкритою терасою і знаходився у внутрішньому дворику готелю».

Повний текст читайте тільки у газеті «Неділя Закарпатські новини».

zakarpatpost.net