Що робила в Ужгороді Фріда і чому вона змусила людей плакати

Вже тиждень, як скінчився міжнародний театральний фест моно вистав «Монологи над Ужем», який організували в обласному центрі газета «Неділя» та Ужгородська міська рада.

  • Більше цікавих новин читайте у газеті «Неділя Закарпатські новини»! Купуйте газету у кіосках Закарпаття!

Але й нині тривають обговорення вистав у соцмережах. Й не дивно, адже за 6 днів фесту – 12 вистав різних театрів із різних країн. Й це була не «мельпоменівська попса» на сцені, а п’єси, які залишали післясмак, після яких ти йшов додому із повною думок головою, пише uzhgorod.in

Особливо ужгородський глядач чекав на виставу «Фріда» («Скажена голубка») Тетяна Іванщенко, що є спільним мистецьким проєктом Національного Центру театрального мистецтва ім. Л. Курбаса та театру «SOLO». Оскільки чули про успіх у столиці.

Як наслідок –в Ужгороді був аншлаг. «Фріда» – це той випадок, коли «три в одному»: драматургиня Тетяна Іващенко написала крутий матеріал про божевільну історію кохання мексиканської художниці Фріди Кало до свого чоловіка Дієго Рівери, який постійно її зраджував, доводив до самознищення, й тільки мистецтво її рятувало, режисерка –постановниця Людмила Колосович втілила на сцені. Та як! Що не «кадр», то режисерський хід, зокрема, із двома «я» головної героїні, «розп’яття» бинтами, знайомство із Дієго на полотні, розмови із фраком й ще багато чого. Тут навіть піддон на колесах зіграв свою роль. Й нарешті акторки, які зіграли Фріду – Уляна Ліб. Ти направду скажена голубка – така харизматична, то страждає, то сміється, то любить, то ненавидить, то одночасно навіть зуміла зіграти саму себе й Дієго, тільки змінюючи голос. Та друге «я» Фріди – Ольга Тихоненко, яка діяла на глядача, як заспокійливе. Esto es fuerte! Gracias!

Як потім написала Уляна Ліб: «Частково граю себе, мабуть, тому переконливо. Тільки у мене не картини, а пісні…. Плюс, постійно обираю творчість, коли поруч ходить кохання… Ми можемо класно зіграти тільки тоді, коли в житті відчуваємо щось подібне…». Зал аплодував стоячи.

Співробітник, драматург Національного Центру театрального мистецтва ім. Л. Курбаса Олег Миколайчук–Низовець у розмові зізнався, що фест в Ужгороді дуже демократичний. «На інших фестах зазвичай все відбувається так: відіграв виставу – їдь додому. А у вас ми мали можливість побачити вистави колег із інших країн, ще й виступити перед студентами Ужгородського коледжу культури й мистецтв. Це так надихає. Й, звісно, побачити ваше гарне місто».

zakarpatpost.net

Фріда змусила глядача аплодувати стоячи (ФОТОРЕПОРТАЖ) (фріда) (IMG_0664)
Фріда змусила глядача аплодувати стоячи (ФОТОРЕПОРТАЖ) (фріда) (IMG_0671)
Фріда змусила глядача аплодувати стоячи (ФОТОРЕПОРТАЖ) (фріда) (IMG_0684)
Фріда змусила глядача аплодувати стоячи (ФОТОРЕПОРТАЖ) (фріда) (IMG_0659)
Фріда змусила глядача аплодувати стоячи (ФОТОРЕПОРТАЖ) (фріда) (IMG_0669)
Фріда змусила глядача аплодувати стоячи (ФОТОРЕПОРТАЖ) (фріда) (IMG_0660)
Фріда змусила глядача аплодувати стоячи (ФОТОРЕПОРТАЖ) (фріда) (IMG_0658)
Фріда змусила глядача аплодувати стоячи (ФОТОРЕПОРТАЖ) (фріда) (IMG_0665)
Фріда змусила глядача аплодувати стоячи (ФОТОРЕПОРТАЖ) (фріда) (IMG_0681)
Фріда змусила глядача аплодувати стоячи (ФОТОРЕПОРТАЖ) (фріда) (IMG_0678)
Фріда змусила глядача аплодувати стоячи (ФОТОРЕПОРТАЖ) (фріда) (IMG_0686)
Фріда змусила глядача аплодувати стоячи (ФОТОРЕПОРТАЖ) (фріда) (IMG_0663)
Фріда змусила глядача аплодувати стоячи (ФОТОРЕПОРТАЖ) (фріда) (IMG_0670)
Фріда змусила глядача аплодувати стоячи (ФОТОРЕПОРТАЖ) (фріда) (IMG_0674)
Фріда змусила глядача аплодувати стоячи (ФОТОРЕПОРТАЖ) (фріда) (IMG_0666)
Фріда змусила глядача аплодувати стоячи (ФОТОРЕПОРТАЖ) (фріда) (IMG_0682)
Фріда змусила глядача аплодувати стоячи (ФОТОРЕПОРТАЖ) (фріда) (IMG_0668)
Фріда змусила глядача аплодувати стоячи (ФОТОРЕПОРТАЖ) (фріда) (IMG_0675)