Мільйонер купив собі айсберг. Для чого?

Бізнесмен Абдулла Аль Шехі планує за допомогою  модифікованого буксиру доставити до Еміратів величезний айсберг з острова Херд біля Антарктиди, який знаходиться на відстані 8 800 км.

  • Живі історії, більше ексклюзивних новин читай тільки у газеті «Неділя Закарпатські новини». Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс: 09653

Айсберг буде закріплено на якір біля узбережжя Фуджейра – крихітного прибережного міста в Оманській затоці і одного з семи еміратів, що складають ОАЕ.

Аль Шехі стверджує, що його зухвалий план, який обійдеться йому у 150 мільйонів доларів, забезпечить Емірати постійним джерелом питної води на декілька років.

Він також сподівається, що айсберг може стати новою туристичною принадою регіону та збільшити кількість туристів.

Айсберг довжиною 2 км та висотою 500м  міг би навіть змінити клімат Фуджейри, створюючи прохолодне вологе повітря та збільшення кількості опадів.

ОАЕ є однією з найбільш посушливих країн світу, де щорічно реєструється не більше 10 см опадів.

Айсберг втратить близько 30% своєї маси за час своєї десятимісячної подорожі з Антарктиди до узбережжя Фуджейра.

Якщо задум вдасться, то він стане дешевшим і більш екологічним, ніж використання заводів з опріснення води, які завдають надзвичайної шкоди морському середовищу в Перській затоці.

Він розповів Euronews: «Установки опріснення вимагають величезних капіталовкладень і означають перекачування величезної кількості морської води в затоку, що вбиває рибу та морське життя”.

В середньому в одному айсбергу міститься понад 76 мільярдів літрів води.

Подібна схема була випробувана Саудівською Аравією в 1977 році, але зазнала невдачі через технічні труднощі. Цього разу ініціатори збираються врахувати помилки своїх попередників.

zakarpatpost.net