Еколог розповіла, чому треба берегти закарпатські дуби

Знищення Карпат, боротьба з так званими інвесторами за Свидовець та полонину Боржаву, гори пластику у лісах, трупи  домашніх улюбленців у річках, вбивство червонокнижних тварин… У райському куточку з унікальною природою маса невирішених екологічних питань… і велику частину з них створюють самі ж закарпатці.

  • Живі історії, більше ексклюзивних новин читай тільки у газеті «Неділя Закарпатські новини». Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс: 09653

Про це та інше у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» ми говорили з екологом Оксаною Станкевич- Волосянчук.

Чому треба берегти закарпатські дуби

На Тячівщині знищують вікові дуби. На лісосіки не пускають журналістів. Розкажіть про те, чим унікальні такі  дерева, щоб люди хоч усвідомили, що втрачають.

Якщо рубати тільки дуби і тільки такі старі, які виконують основну функцію у тій лісовій екосистемі, то з часом діброва перетвориться на грабник, бо поряд із дубом, як правило, росте граб, який не вирубають. Відповідно, якість лісів знижується. Для дуба ж треба досить довгий період, у межах 100 років, щоб він став великим могутніми деревом. Крім того, дуби виконують основну функцію: водо регулюючу, кліматоутворюючу, ґрунтозахисну та інші. Якщо їх вирубати, молодший ліс не зможе такі функції виконувати.

zakarpatpost.net