Робимо запаси на зиму: які продукти вигідно взяти саме зараз, а з якими краще почекати

Сезон заготівлі запасів на зиму добігає кінця, але дбайливі господарі ще можуть заощадити, купивши щось про запас. В які “довгограючі” продукти можна вкласти гроші, з’ясували новини “Сьогодні“.

  • Живі історії, більше ексклюзивних новин читай тільки у газеті «Неділя Закарпатські новини». Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс: 09653

Коренеплоди

.Експерти нагадують, що сезон заготівлі помідорів закінчився в середині вересня, зараз вони вже дорогі, 20-25 грн/кг – удвічі більше, ніж було на оптових ринках два тижні тому. Але тим городянам, у кого є льох або неопалюваний підвал, варто закупити про запас буряк, моркву, цибулю. Купувати їх треба, виходячи з розрахунку 20-30 кг на їдця, тобто для родини з чотирьох осіб це 80-120 кг кожного продукту, яких повинно вистачити до травня. За оцінками експертів агроринку, зараз на буряк, моркву, цибулю оптимальна ціна – 5,5-6 грн/кг і 6-6,5 грн/кг, йдеться про оптові ціни на агроринках: від одного мішка завважки 20-22 кг. Мішок цибулі можна купити за 5,5-6,5 грн/кг. У роздробі все це дорожче на 3-5 грн/кг.

“До зими чекаємо зростання цін на борщнабір на 15% і більше, – прогнозує директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко. – А от картоплю купувати про запас навряд чи варто, ціни високі, від 15 грн/кг, і не факт, що за рахунок імпорту “бульби” ринок в жовтні-листопаді не обвалиться на третину”.

Нескладні розрахунки показують, що економія при закупівлі моркви, буряка і цибулі становитиме для родини з чотирьох осіб 250-300 грн за сезон. З Дорошенко не згоден голова Союзу українського селянства Іван Томич: за його словами, картопля буде навесні вдвічі дорожче, оскільки селяни масово відмовляються від її вирощування через низькі закупівельні ціни, тому варто очікувати дефіциту продукту.

Бакалія

Ті, у кого немає льохів, можуть заощадити, взявши зараз бакалію.

“Гречка подорожчає, оскільки її засіяли на 60% менше, ніж рік тому, – роз’яснив член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин. – Тому очікуємо зростання цін на гречку до 28-32 грн/кг (зараз 20-22 грн/кг). Також можливе зростання цін на цукор, який дешевшав кілька років, що призвело до скорочення посівних площ цього року на 25%”.

Дорошенко додав, що через високі ціни на картоплю багато хто перейде на дешеві крупи – перловку, горох, манку. Тому вони подорожчають на 15-20%, або 1,5-2 грн/кг. На стільки ж зростуть ціни на макаронні вироби. Зате ціни на олію залишаться стабільними, тому запасатися нею не треба. В результаті при закупівлях бакалії на родину з розрахунку по кіло кожного продукту на їдця на місяць (гречка, горох, перловка, макарони) економія становитиме близько 100 грн.

А народ чекає розпродажів

У закупівель про запас є і противники. Президент Украналітцентру Олександр Охріменко каже, що при зберіганні овочів у льохах до 10% запасів за зиму псується, в підсумку заощадиться грошей на 10% менше.

“Краще покласти їх на депозит, і до весни витратити відсотки на покупку продуктів, які подорожчали”, – радить експерт.

А пенсіонерка Катерина Бунчук розповіла нам, що, наприклад, бакалію набагато вигідніше купувати в супермаркетах за акцією:

“Часто бувають розпродажі локшини або спагеті зі знижкою 30-40%, це дає економію 6-7 грн на пачці в 400 г, зі знижкою часто продають соняшникове масло. А за борщнабором потрібно ходити на ринки в суботу після обіду, коли селяни поспішають додому і розпродають залишки зі знижкою”.

zakarpatpost.net