Чому закарпатські сільські голови не виконують свої функції

Знищення Карпат, боротьба з так званими інвесторами за Свидовець та полонину Боржаву, гори пластику у лісах, трупи  домашніх улюбленців у річках, вбивство червонокнижних тварин… У райському куточку з унікальною природою маса невирішених екологічних питань… і велику частину з них створюють самі ж закарпатці.

  • Живі історії, більше ексклюзивних новин читай тільки у газеті «Неділя Закарпатські новини». Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс: 09653

Про це та інше у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» ми говорили з екологом Оксаною Станкевич- Волосянчук.

Чому закарпатські сільські голови не виконують свої функції

У цьому році я була вражена Міжгірщиною. Там по руслу і на берегах Тереблі маса пластикових пляшок. І це – територія Національного природного парку «Синевир».  Й доповненням до тих красот ландшафту є гори пластикового сміття. У спеку пластик навіть вибухає і видає страшні звуки. Усе це надзвичайно сумно і свідчить про те, що в селах сільські голови не виконують свою функцію, не здатні налагодити хоча б роздільний збір сміття. Адже пластик можна збирати. Він є важливою вторинною сировиною, яку можна переробити і отримати якийсь інший продукт. Таким чином економиться нафта, з якої його виготовляють. А там, де сільські голови на місці, такої катастрофи немає. Наприклад, у Верхніх Воротах, Абранці. Там ми колись допомагали налагодити роздільний збір сміття і вже років 5-6 у них  досить успішно існує ця система і в річках немає пластику. А от долина Тереблі мене неприємно здивувала. Там ніби трішки контейнерів і є для збору пластику, але їх замало.

zakarpatpost.net