В Україні запроваджують штрафи за руйнування доріг

В офіційній газеті Ради опубліковано закони “Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо джерел формування державного дорожнього фонду” і “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань здійснення габаритно-вагового контролю”.

  • Живі історії, більше ексклюзивних новин читай тільки у газеті «Неділя Закарпатські новини». Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс: 09653

Тексти законів також оприлюднені на сайті видання “Голос України”, пише Укрінформ.

Так, закон “Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо джерел формування державного дорожнього фонду”, відповідно до пояснювальної записки, пропонує внести зміни до Бюджетного кодексу, передбачивши спрямування адміністративно-господарських штрафів за порушення законодавства про автомобільний транспорт до джерел формування державного дорожнього фонду. Зарахування відповідних коштів до державного дорожнього фонду слугуватиме додатковим джерелом фінансування дорожнього господарства та дозволить забезпечити фінансування робіт з будівництва, реконструкції, ремонту і утримання автомобільних доріг загального користування відповідно до обґрунтованих потреб.

Закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань здійснення габаритно-вагового контролю” передбачає законодавче закріплення можливості фіксації порушень, пов’язаних із відсутністю документів (дозволів) щодо узгодження умов і режимів перевезення в разі перевищення вагових або габаритних обмежень чи документу про внесення плати за проїзд великовагових (великогабаритних) транспортних засобів, в автоматичному режимі в порядку, установленому Кабінетом міністрів України.

Законом передбачається, що за перевищення встановлених законодавством габаритно-вагових норм від 5% до 10% при перевезенні вантажу без відповідного дозволу накладається штраф у розмірі 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (НМДГ), тобто 8,5 тис. грн; перевищення встановлених законодавством габаритно-вагових норм від 10% до 20% при перевезенні вантажу без відповідного дозволу – штраф у розмірі однієї 1000 НМДГ (17 тис. грн); перевищення встановлених законодавством габаритно-вагових норм понад 20% при перевезенні вантажу без відповідного дозволу – штраф у розмірі 2000 НМДГ (34 тис. грн).

Адміністративну відповідальність за правопорушення у сфері безпеки на автомобільному транспорті, передбачені частиною другою статті 132-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, нестиме відповідальна особа – фізична особа або керівник юридичної особи, за якою зареєстровано транспортний засіб.

Передбачається, що адміністративно-господарські штрафи за порушення законодавства про автомобільний транспорт, передбачені законом «Про автомобільний транспорт» та адміністративні штрафи за порушення передбачені Кодексом України про адмінправопорушення, зараховуються до державного дорожнього фонду України.

Змінами до Кодексу України про адмінправопорушення передбачається встановлення відповідальності за невиконання водіями транспортних засобів, що здійснюють автомобільні перевезення пасажирів та/або вантажів вимог уповноважених посадових осіб центрального органу виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики з питань безпеки на наземному транспорті та його територіальних органів, про зупинку транспортного засобу.

Загалом документ вносить зміни до законів «Про автомобільний транспорт», «Про джерела фінансування дорожнього господарства», Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Закон “Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо джерел формування державного дорожнього фонду” був ухвалений Верховною Радою 12 вересня, а закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань здійснення габаритно-вагового контролю” – 11 вересня.

Президент Володимир Зеленський обидва документи підписав 23 вересня.

Обидва закони набирають чинності наступного дня після опублікування.

zakarpatpost.net