Трудові книжки більше не потрібні?

В уряді планують скасувати обов’язковість ведення трудових книжок. Водночас там переконують, що забороняти їх використовувати ніхто не буде.

  • Живі історії, більше ексклюзивних новин читай тільки у газеті «Неділя Закарпатські новини». Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс: 09653

Про це повідомив міністр Кабінету міністрів України Дмитро Дубілет на своїй сторінці у соцмережі.

Текст цитуємо без змін.

Сьогодні ми запускаємо в роботу законопроект і акти уряду, які скасують обов’язковість трудових книжок.

Ось кілька ключових тез пропонованої нами реформи.

1. Громадяни не будуть зобов’язані при наймі на роботу подавати роботодавцю свою трудову книжку. Відповідно, роботодавцям не потрібно її перевіряти або зберігати.

Справа в тому, що в електронних реєстрах держави дані про трудовий стаж всіх українців з 2000 року є і так. Для розрахунку пенсій або інших соціальних виплат вже використовуються саме ці дані.

2. Громадяни зможуть легко отримати електронний документ з інформацією про свій стаж в Інтернеті. Цей документ вони можуть надати роботодавцю, якщо того важливо перевірити стаж здобувача з офіційних реєстрів.

Щоб отримати цей документ, громадянину потрібно буде зробити кілька кліків і скористатися ЕЦП. Також, сподіваюся, ми встигнемо прикрутити туди і BankID.

Роботодавці зможуть перевірити справжність документа за допомогою QR-коду, який буде автоматично накладатися на ці документи.

3. Якщо у вас є трудовий стаж до 2000 року, буде можливість занести цю інформацію в електронний реєстр – самостійно або через роботодавця. Тоді вам зберігати трудову книжку, як носій інформації, зовсім не буде потреби.

4. Якщо хтось все ж захоче “колекціонувати” інформацію про своє стажі в трудових книжках, забороняти ми це, звичайно, не можемо. Можна все так же просити свого роботодавця робити в ньому записи і ставити штампи. Але ні ви, ні роботодавець це тепер не зобов’язані робити.

Я сподіваюся, що ми зможемо прийняти закони, відповідні постанови і запустити все технічно вже в цьому році.

Працюємо над проектом разом з Євгеном Капінус, Віталієм Коблошом. Дмитром Романовичем, Юлією Соколовської, Тимофієм Милованова.

zakarpatpost.net