Смак осені: готуємо вишукані десерти з простої сливи

Сьогодні в гостях zakarpatpost.net популярна закарпатська кулінарна газета «Домашня кулінарія».

Обкладинка свіжого номера газети «Домашня кулінарія»

Пропонуємо вам новий рецепт страви.

Смак осені: готуємо вишукані десерти з простої сливи

Слива – неймовірно смачний і корисний фрукт. Її їдять як у свіжому так і в сушеному вигляді. А кислий смак вказує на те, що сливи ще не дозріли – такий фрукт не надто корисний. Дайте їм полежати кілька днів, дочекайтеся, поки вони дозріють.

Зі сливи також роблять масу заготовок на зиму, готують чудові соуси. Її використовують для приготування пирогів, салатів, десертів.

Сливи у вині

Вам знадобиться:

10 великих чорних слив

150 г цукру

1/2 пляшки червоного сухого вина

цедра 1/2 лимона

У сотейник вилити вино, додати цукор і цедру лимона. Сироп добре прогріти на низькому вогні. Розрізані на чвертинки сливи викласти в сироп. Прокип’ятити фрукти 15 хв і дати постояти 2 години. Подавати зі збитими вершками.

Сметанно-бісквітний пиріг

До нього відмінно підійдуть вершки, морозиво або ванільний соус

Вам знадобиться:

500 г слив

3 яйця

125 г цукру

125 г сметани

150 г борошна

Для начинки сливи очистіть від кісточок. Форму діаметром 22 см змастіть вершковим маслом, посипте цукром і покладіть порізані сливи зрізом вниз.

Для тіста 3 жовтки збийте з 75 г цукру в пишну світлу масу і додайте 125 г сметани. Акуратно перемішайте.

Потім збийте 3 білки в міцну піну, додайте 50 г цукру і збивайте ще хвилину до щільності і блиску. Перемішайте з жовтками, всипте 150 г просіяного борошна і акуратно розмішайте.

Викладіть тісто на сливи, пригладьте і поставте форму в заздалегідь нагріту до 200°С духовку на 30 хвилин. Готовий пиріг повністю охолодіть і залиште на кілька годин. Бісквіт осяде, але не сильно. Переверніть його на блюдо і подавайте з вершками або пломбіром.

Перевернутий пиріг з корицею і сливами

Вам знадобиться:

для тіста:

борошно – 200 г

вершкове масло – 100 г

сіль –  щіпка

яйце –  1 шт.

молоко – 2 ст. ложки

для начинки:

сливи – 500 г

цукор – 100 г

вершкове масло – 30 г

ванілін – на кінчику ножа

мелена кориця – щіпка

Борошно розітріть разом з кубиками вершкового масла і сіллю, щоб вийшла суміш, схожа на хлібні крихти. До неї додайте яйце і молоко. Замісіть тісто, скачайте його в кулю і покладіть у холодильник на півгодини.

Сливи розріжте навпіл і видаліть кісточки. У сотейнику розтопіть вершкове масло, додайте цукор, ваніль і корицю. Готуйте, поки суміш не почне пузиритися і набувати золотисто-коричневого кольору. Вилийте карамель в нероз’ємну форму і розкладіть половинки слив шкіркою вгору. Розкатайте тісто, викладіть його зверху і підверніть краї.

Запікайте в заздалегідь розігрітій до 1800С духовці близько 45 хвилин або до золотистого кольору коржа. Готовий пиріг трохи остудіть, накрийте форму плоскою тарілкою і переверніть.

Пиріг зі сливою

Для більш яскравого аромату в тісто можна додати трохи кориці, ванілі або імбиру

Вам знадобиться:

200 г м’якого масла (плюс для змащування форми)

8 слив

140 г + 1 ст. ложка цукру

3 яйця, злегка збитих

терта цедра 1 великого лимона

175 г борошна

1 ч. ложка розпушувача

6 ст. ложок молока

85 г очищеного і нарізаного мигдалю

6 ст. ложок  смородинового або сливового джему

2 ст. ложки коньяку

Сливу помийте, розріжте навпіл і видаліть кісточки. Наріжте плоди невеликими шматочками. Збийте цукор і масло до отримання пишної світлої маси. Додайте яйця, потім лимонну цедру. Збиваючи міксером на низькій швидкості, всипте борошно, розпушувач і молоко. Потім додайте мигдаль і розмішайте.

Змастіть маслом, застеліть пергаментним папером роз’ємну форму діаметром 22 см і викладіть тісто у форму. Зверху красиво розкладіть шматочки слив. Посипте цукром (1 ст. ложка) і випікайте близько години в заздалегідь розігрітій до 1800С духовці. Дайте пирогу охолонути у формі протягом 15 хвилин, вийміть його і помістіть на решітку.

У невеликій каструлі нагрійте джем, алкоголь і 2 ст. ложки води; варіть до отримання густої глазурі приблизно 5 хвилин. За допомогою кулінарного пензлика нанесіть отриману масу на пиріг. Подавайте, коли глазур захолоне.

Заморожені сливи

Маленьким гострим ножем розріжте сливи навпіл. Розділіть руками і вийміть кісточки. Потім посипте зріз половинки сливи 1-2 ч. ложками цукру і скріпіть дві половинки разом. Загорніть в поліетиленову плівку, а потім у фольгу і помістіть у морозильник.

Те ж повторіть з рештою слив.

Заморожені таким чином плоди прекрасно підходять для приготування джемів, компотів та інших страв.

Маса нових рецептів тільки у газеті «Домашня кулінарія»! Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Передплатний індекс: 68339.

zakarpatpost.net