Чим закарпатцям зайнятись восени у саду й на городі. Корисні поради

Осінні роботи у саду і на городі вимагають не меншої уваги і сил, ніж в інші сезони. Особливо це важливо, тому що час летить швидко, холоди настають…

  • Живі історії, більше ексклюзивних новин читай тільки у газеті «Неділя Закарпатські новини». Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс: 09653

У жовтні  “ремонтують” сад: видаляють хворі, слабкі дерева і кущі, а на їхнє місце висаджують нові рослини, до весни готують посадочні ями. Ті дерева, що були посаджені восени, у перший рік на зиму підгортають землею або торфом на висоту 30-40 см. Але у подальші роки підгортати їх на зиму не варто. Обв’язуючи дерева, захищають їх від різних гризунів, пише Укрінформ.

У жовтні, якщо не зробили цього раніше, попрацюйте з кущовими. У смородини всіх видів, агрусу, жимолості, японської айви потрібно вирізати всі засохлі, тонкі, нульові (тобто ті, що виростають із землі), старі, нахилені низько до землі гілки. Кущі потрібно зв’язати шпагатом або дротом, розсипати компост, перекопати лопатою і підгорнути. Саме час полити дерева і кущі, оскільки осінь – пора посиленого росту і зміцнення коріння. Крім цього, великий запас вологи у грунті вбереже плодові культури від підмерзання у зимову пору. Оптимальні норми поливу в посушливу осінь (доросле дерево): для яблуні і груші – 30-40 відер води, для вишні і сливи – 15-20 відер, малини і смородини – 5-6 відер на 1 кв.м.

Час братися за вила. У жовтні також виконують основну підгодівлю дерев і чагарників органічними і фосфорно-калійними добривами. Дуже добре підгодувати суниці зольним лугом або просто посипати землю між рядами деревною золою. Для приготування зольного лугу беруть дві склянки золи на 10 л води, а для дезінфекції у розчин додають марганцевокислий калій.

Грунт на садовій ділянці краще перекопати не лопатою, а вилами, оскільки у цьому випадку менше пошкоджуватиметься поверхневе коріння, особливо у ягідних кущів. У малини грунт, як правило, не перекопують протягом усього року, навіть восени, – його лише злегка рихлять і мульчують. Все це актуально і для обліпихи. Не рекомендується застосовувати для мульчування солому, стружку, тирсу, оскільки вони приваблюють дрібних гризунів.

Осінь у квітнику. У декоративному саду, квітнику скошують бадилля всіх, що є на ділянці, однорічних і багаторічних квітів. Збирають обпале листя, яке надалі використовують для укриття кущів і трав’янистих багаторічників на зимовий період.

До середини жовтня завершують посадку тюльпанів та інших цибулинних квіткових рослин. З першими заморозками і обов’язково у суху погоду викопують садовими вилами бульби жоржин, бульбоцибулі гладіолуса і кореневища калли. Просушивши протягом дня на повітрі, все це переносять до сховища. У другій половині жовтня – початку листопада, залежно від погоди, вкривають деревовидний піон, форзицію, рододендрон та інші теплолюбні рослини. Гілки пригинають, трохи підгортають їх торфом, піском, після чого засипають листям.

А кущі троянд готують до зими так: підгортають землею, заздалегідь вирізавши тонкі паростки і листя, а в кінці жовтня обрізають стебла до рівня купки. Для накриття готують ялинове гілля. Плетучі троянди слід зняти з підпор, вирізати тонкі і сухі паростки, укласти на землю, зафіксувати цеглиною, накрити плівкою, після чого засипати утеплюючим матеріалом. Аналогічно роблять і з фіолетовою гортензією. Білу гортензію обрізають, залишивши не більш ніж 2-3 бруньки.

zakarpatpost.net