Для чого в закарпатському райцентрі робити аеропорт

Хто роздмухує політичні спекуляції довкола закарпатських аеропортів

У кожному селі Закарпаття з’явиться аеропорт і бідні земляки з возів пересядуть на літаки

Хоч ужгородський аеропорт і запустили, але довкола нього не вщухають розмови про те, що в перспективі його можуть знову закрити. Зараз знову почалися спекуляції на тему будівництва нового летовища у Мукачеві, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

  • Більше цікавих новин читайте у газеті «Неділя Закарпатські новини»! Купуйте газету у кіосках Закарпаття!

Мукачево – місто гарне, але при всій повазі до мукачівців, воно не є обласним центром і до рівня Ужгорода явно не дотягує. Там немає шаленого потоку туристів. Немає добре розвиненої туристичної інфраструктури, мало готелів, хостелів, ресторанів високого рівня. Тож чому хтось «за вуха» намагається притягнути до міста над Латорицею  міжнародне залізничне сполучення та навіть роздуває питання з потребою в аеропорті, коли в Ужгороді він давно є і діє.

Газета «Неділя Закарпатські новини» намагалася це з’ясувати.

Для чого в закарпатському райцентрі робити аеропорт

Зараз це питання лобіює голова Закарпатської ОДА, який потрапив у крісло очільника краю з Мукачева. Цікаво, що коли на керівних посадах у області опиняються мукачівці, починаються провокації про аеропорт, але при цьому для самого Мукачева робиться досить мало… і саме місто знаходиться в далеко не найкращому стані… тобто піару дуже багато, а самої роботи для благ людей – мізер.

Протягом багатьох років в Ужгороді ніяк не могли відновити роботу аеропорту. Були труднощі різного рівня, але нарешті він запрацював. Не можна сказати, що авіасполученням користуються наші земляки дуже активно. Якби була менша ціна квитка, закарпатці б літали куди частіше. Але у будь-якому разі, аеропорт діючий, готовий, у нього на сьогодні вкладати гроші не треба. і він знаходиться саме там у області, де і повинен бути.

У той же час зараз активно обговорюється питання про будівництво аеропорту в Мукачеві. Для чого? Для кого? Закарпатці не літатимуть активно за нинішніх умов навіть якщо аеропорт буде в кожному селі. Не літали навіть у ті часи, коли квиток коштував копійки.

Інше питання, що аеропорт у Мукачеві планують зробити основним для Закарпаття. Виходить, що в ужгородському взагалі тоді відпаде потреба.

А де ви бачили обласний центр без аеропорту?

Більше того, чиновники натравлюють мукачівців на ужгородців, вчать їх ненавидіти, придумуючи різні міфи, вводячи людей у оману різними сумнівними інформаційними повідомленнями! Де ж таке бачено, аби в побожному закарпатському краї вдавалися до таких антиморальних маніпуляцій! При цьому серед ужгородців ненависті немає ні до мукачівців, ні до мешканців інших районів.

Цікаво, з чийого благословення на сайті Центру транспортних стратегій з’явилася така публікація: «В МІУ досліджували можливості регіону і визнали Мукачево найбільш вдалим варіантом – звичайно, після того, як там буде побудована нова повітряна гавань».

Чим Мукачево є вдалішим за Ужгород? Адже туристи їдуть в Ужгород, а не в Мукачево! Самі закарпатці частіше йдуть вирішувати різні питання в Ужгород… Мукачево хіба що просто проїжджають на автомобілі.

А днями заступник міністра інфраструктури України Юрій Лавренюк у соцмережі написав: «Прийнято рішення негайно розпочати роботу над змінами до постанови Уряду 126, якою схвалена Державна програма розвитку аеропортів до 2023 року і вже з 2020 року розпочати проектування і будівництво аеродромного комплексу «Мукачево».

Він додав, що представники Мукачівської об’єднаної-територіальної громади (ОТГ) мають намір залучати інвесторів до проєкту та будувати новий пасажирський термінал в рамках державно-приватного партнерства.

Цікаво, що торік тодішній міністр інфраструктури Володимир Омелян заявив, що для будівництва летовища в Мукачеві потрібно «додаткові 2-3 млрд грн фінансування з держбюджету».

Тож який державно-приватний аеропорт хочуть будувати в Мукачеві? І для чого ця затія взагалі?

Крім того, голова Закарпатської ОДА на першій прес-конференції заявив, що Ужгородський аеропорт без перспективи розвитку. Чому ж це він без перспективи? А чим мукачівський може стати перспективнішим? Губернатор має працювати на благо всієї області, а не перетягати бюджети в окремі міста чи райони. Це не об’єднання, а роз’єднання області. Це викличе негатив на самого президента.

Тому, напевно, варто нагадати історію колишнього військового аеродрому в Мукачеві після занепаду.

Його експлуатація завершилася в 1993 році. А вже у червні 2005 року обласна рада своїм рішенням  передала його на баланс Мукачева, нібито для «для облаштування цивільного аеродрому з відповідною інфраструктурою». У 2008 році Мукачево оформило державний акт на 228 гектарів «для будівництва міжнародного аеропорту». Згодом, у 2012 році, міська рада відмовилася  передати колишній військовий аеродром Міністерству оборони. Перевірка Державного фінансового аудиту встановила, що право власності на земельну ділянку мерія оформила незаконно, без рішення Павшинської сільради, на території якої розташовано аеродром. І річ навіть не в порушенні законодавства, а в тому, що після передачі цілісного  комплексу, аеропорт знищили.

Тож цікаво, як дерибанити кошти збираються цього разу…

Одним словом, у плані сполучення на Закарпатті твориться суцільна абракадабра. Такого бардака немає в жодній області України. Хтось може уявити Львів, Одесу, Харків без аеропорту? А без Інтерсіті, міжнародних рейсів? А чому цього всього цілеспрямовано вирішили позбавити Ужгород?

Повний текст читайте тільки в газеті «Неділя Закарпатські новини»

zakarpatpost.net