Вчені довели, що ті, хто їсть багато грибів, не захворіє на рак простати

У першому дослідженні такого роду японські дослідники виявили зв’язок між вживанням грибів і зниженням ризику раку простати. Хоча ефект відносно невеликий, результати, ймовірно, заслуговують на увагу.

  • Живі історії, більше ексклюзивних новин читай тільки у газеті «Неділя Закарпатські новини». Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс: 09653

Американський Національний інститут раку прогнозує, що в 2019 році у США зареєструють 174 650 нових випадків раку простати, пише Укрінформ.

Хоча його лікування постійно поліпшується, досі не знайдені способи його лікування й запобігання.

Однак, факти говорять про те, що здорове харчування здатне знизити ризики, якщо вчені зможуть визначити прості дієтичні втручання. Зниження загрози навіть на невеликий відсоток буде мати суттєве значення для населення і медицини світу.

 

Гриби є відносно недорогими і широко вживаються в усьому світі. В останні роки вчені почали звертати увагу на їх потенційні можливості боротьби із хворобами. Деякі сполуки в їх складі мають протиракові, протизапальні та антидіабетичні властивості.

Конкретні дослідження на культивованих клітинах і моделях тварин показали, що екстракти деяких видів грибів можуть уповільнювати ріст пухлин.

Також були досліджені гриби та рак простати, зокрема вплив печериць не ідентичну хворобу у чоловіків із рецидивом.

Дослідники виявили, що для деяких з них екстракт грибів знизив рівень специфічного антигену простати (ПСА) – основного біомаркера цього раку, і підвищив імунну відповідь організму на хворобу.

Саме останнє дослідження вперше встановило зв’язок між споживанням грибів і раком простати.

Для дослідження були взяті дані наукової роботи у Міягі і Оссаці на прикладі 36 500 жителів Японії у віці від 40 до 79 років за 13 років.

Учені використовували запитальники про раціон харчування, історію хвороби, рівень фізичної активності, паління, вживання алкоголю, освіту тощо.

Учасників розділили на п’ять груп залежно від споживання грибів. Майже ніколи їх не вживали 6,9 відсотка японців, 1-2 рази на місяць або тиждень – по 36 відсотків, 3-4 рази на тиждень – 15 відсотків і майже кожен день їдять гриби – 4,6 відсотка.

Виявлено, що 3,3 відсотка учасників захворіли на рак простати, проте у порівнянні з тими, хто споживав гриби рідше ніж один раз на тиждень, у тих, хто вживав їх 1-2 рази на тиждень, ризик раку простати був на 8 відсотків нижчим. Ті, хто їв гриби три або більше разів на тиждень, мали ризик на 17 відсотків нижчий.

zakarpatpost.net