Які цікаві, незвичайні та дивовижні фільми знімали на Закарпатті. ФОТО,ВІДЕО

Закарпаття завжди приваблювало режисерів своїми красотами та стало локацією далеко не для одного фільму. Хронологія кінострічок знятих у нашому краї до вашої уваги.

  • Більше цікавих новин читайте у газеті «Неділя Закарпатські новини»! Купуйте газету у кіосках Закарпаття!

Таємничі замки та гірські краєвиди ставали знімальними майданчиками для багатьох стрічок.

За архівною інформацією, перший фільм, який називався «Koriatovic», тобто в ньому йшлося про князя Корятовича, який був володарем Мукачівського замку, зняли ще у 1923 році. Фільм тоді був без звуку і ясно чорно-білий. Режисером стрічки виступав Карел Юст. Але до наших днів оригінал запису, нажаль, не зберігся, пише mukachevo.net.

Через 11 років у 1934 в селі Колочава, за мотивами чеського письменника Івана Ольбрахта, було знято ще один фільм без звуку «Марійка-невірниця». Про що було це кіно можна здогадатись з назви. Цікаво, що тоді вся Чехословаччина була в захваті від цієї стрічки. І людей, які знімались у фільмі, хоч вони були й не професійними акторами, запросили до Чехії для подальшої озвучки своїх ролей.

«Pisen o smutne zemi» та «Hordubalove» це ще 2 фільми, які були зняті в один рік (1937) в Ужгороді ат в селі Страбичово.

У 1941 році почалась нова сторінка в історії Закарпаття і сюжети фільмів змінились відповідно до неї. У 1942 українець з Американської діаспори Каленик Лисюк зняв історичний фільм «Карпатська Україна». Неймовірно, але знімали реальні бої між українськими загонами та угорською армією, і в одному з них загинув Петро Лисюк, син режисера. Батько продовжив роботу над стрічкою вже в Америці. Також Каленику вдалось зафіксувати момент проголошення Карпатської України. Дивовижно, але фільм зберігся до наших днів.

Далі в Ужгороді знімали фільм «Сталінградська битва» у 1949 році. Наступного року «Заговор обречённых». Потім світ побачив «Долина синіх скель», кадри для якого знімали в палаці Шенборнів у Карпатах.

Пізніше у 1958-59 роках зняли ще 3 фільми «Гроза над полями», «Над Тисою» та «Іванна». Цікавий – на фільм «Над Тисою» проходив проби ще тоді нікому невідомий актор Володимир Висоцький і не пройшов. А фільм «Іванна» був знятий на замовлення радянської влади та носив яскравий антирелігійний характер, за що був засуджений урядом Ватикану та відданий Анафемі. Його намагались показувати в Польщі, яка тоді була релігійною католицькою країною.

«Кар’єра Діми Горіна» – фільм знятий в Ужгороді і саме в ньому свою першу роль зіграв Висоцький. Це була другорядна роль водія. Фільм був комедійним та улюбленим серед глядачів.

У 60-70 ті роки було знято ще близько десятка стрічок на території Закарпаття. «Війна і Мир», «Снігова Королева», «Підірване Пекло», «Трембіта», «Біг» та багато інших. Погодьтесь, самі назви вже викликають цікавість

Знімали на Закарпатті і кілька кадрів для серіалу «Сімнадцять миттєвостей весни». А ще для багатьма улюбленого «Табір іде в небо» та для «Троє на шоссе».

Далі було багато художніх фільмів. В незалежній Україні теж продовжили знімати. «Карпатське золото», «Екстрасенс», «Вінчання зі смертю» та інші фільми з більшим чи меншим успіхом виходили на екрани українців.

У 2003 році в Мукачеві знімали кадри для серіалу «Овод» на замку Паланок. Тоді багато мукачівців потрапили в масовку

У 2007 році зняли ще 2 фільми «Імпорт-експорт», який знімали австрійці та драматичний серіал «Доярка з Хацапетівки 2: Виклик долі».

Через рік в Ужгороді знімали скетч шоу «Леся + Рома»

З 2011 року Закарпаття стало привабливим для багатьох іменитих режисерів. Тут зняли фільм жахів «Синевір».

У 2012 в селі Білки на Ііршавщині зняли фільм про місцеву легенду-силача «Іван Сила».

З 2012 по 2016 зняли ще кілька стрічок «Брати. Остання сповідь», «Циганська кров», «Труба», «Урус», «Місто Ангела», «Карпатський круг», “Glorious seven”.

А за 2 останні роки Закарпаття стало локацією ще для 4 фільмів. Українсько-словацька стрічка «Межа». Українсько-угорський фільм «Доктор Лінер» та «Захар Беркут» і «Останній крок». Останні два фільми знімали на Синевірі.

В стрічці «Останній крок» зіграв відомий французький актор Жан Рено.