Нині – Покрова пресвятої Богородиці. Що треба знати про свято

Православні християни східного обряду 14 жовтня святкуватимуть Покрову Пресвятої богородиці – одне із найбільших свят осені. Воно встановлене на честь з’явлення Матері Божої в одному із храмів Константинополя в Х столітті. 

  • Живі історії, більше ексклюзивних новин читай тільки у газеті «Неділя Закарпатські новини». Купи газету у кіоску або передплати на своїй пошті. Індекс: 09653

…За правління імператора VІ Філософа (886-912), коли на місто напали вороги, жителі молилися на всенічній службі у Влахернському храмі. Між людьми ревно молилися про спасіння народу од вражих орд св. Андрій з учнем Єпіфаном. Коли відправа закінчувалась, св. Андрій побачив, що до царських врат, осяяна світлом, іде Богородиця у супроводі св. Івана Хрестителя та Івана Богослова, пише Укрінформ.

Мати Божа зупинилася над престолом, стала на коліна й ревно молилася та проливала сльози. Вставши, вона хусткою, яку зняла з голови, покрила присутніх. Чутка про цю подію швидко стала відома всім. Люди так кричали, раділи заступництву Богородиці, що перелякані араби відступили без бою. Від тієї хустки-покрови свято її дістало свою назву.

Згодом цю подію прославили у всьому Константинополі, а на Русі в ХІ ст. поширилось свято Покрови Пресвятої Богородиці, яке віднесли на 1. Х. (за новим стилем 14. Х.).

Уже 1037 року, після перемоги над печенігами, в церкві Благовіщення на „Золотих Воротах” князь Ярослав Мудрий молив Божу Матір взяти під опіку весь його люд. З того часу Пресвята Богородиця стала заступницею і покровителькою нашого народу. Князь Володимир Мономах у своєму „Поученні дітям” завдячував своїй перемозі над печенігами Пречистій Діві Марії. Ігор Святославович, герой „Слова о полку Ігоревім”, по своїй утечі з неволі йде з поклоном і подякою до чудотворної ікони Божої Матері Пирогощі.

В Україні найбільше церков, присвячених Покрові, почало з’являтися у ХV столітті, що пов’язувалося з боротьбою за незалежність. Наші славні козаки-запорожці теж мали на Січі церкву на честь Покрови Пресвятої Богородиці. З цією святинею пов’язано багато їхніх перемог, а тому сьогоднішнє свято стало також символом козацької слави. Козаки настільки вірили в силу Покрови Пресвятої Богородиці і настільки щиро й урочисто відзначали свято Покрови, що впродовж століть в Українi воно набуло ще й козацького змісту і отримало другу назву – Козацька Покрова. Як відомо, з недавніх пір свято Покрови в Україні вiдзначається ще й як день українського козацтва.

Віруючі українці цього дня урочисто ідуть до церкви й благоговійно промовляють: “Сьогодні ми, православні люди, радісно святкуємо, осяяні Твоїм, Божа Мати, явленням, і, здіймаючи очі до Твого пречистого образа, уклінно просимо: покрий нас чесною Твоєю покровою й визволи нас від усякого зла, благаючи Сина Твого, Христа Бога нашого, щоб спас душі наші”.

У народному світосприйнятті Покрова покровительствувала дівчатам і жінкам, домашньому затишку, шлюбу. До Покрови завершувався період сватань і приготування до весіль, який починався після Першої Пречистої. Дівчата, які ще не зустріли свого судженого, в свято Покрови потайки просять: “Свята мати, Покровонько, накрий мою головоньку, хоч ганчіркою, аби не зостатися дівкою”. В українських селах і досьогодні від Покрови і до початку Пилипівки – справляють найбільше весіль.

Щоб Покрова опікувалася домом, у цей день освячували оселі свяченою водою та празниковою свічкою, а також вселялися в нову хату й справляли новосілля.

Для того, щоб усi члени сім’ї були здоровими, на Покрову старша господиня брала вишитого рушника, що був над iконою Богородиці, і розвiшувала його над вхiдними дверима.

На Покрову впродовж усього дня спостерігали за погодою: якщо з Півдня дув низовий вітер, зима буде теплою, якщо дув вітер із Півночі – холодною, із Заходу – сніжною. Коли протягом дня вітер змінює напрямок, то й зима буде нестійкою. Якщо на Покрову листя з вишень не опало, зима буде теплою, і якщо сніг не випав, то його не буде і в листопаді.

Покрові присвячено багато прислів’їв. Ось кілька з них:

Хто лежав до Покрови, той продасть усі корови.

Прийшов Покров — не нагрієш хату без дров.

Прийшла Покрова — сиди, чумаче, вдома.

Покрова накриває траву листям, землю снігом, воду — льодом, а дівчат — шлюбним вінцем.

zakarpatpost.net